Bar na piątkę

Dodano: 30.01.2017 13:17

Dawno nie było tak głośno o jakimś barze, a jeszcze mniej o wine bar. Oczywiście, co roku ukazuje się na świecie wiele „barowych” rankingów, ale ostatnio wybrano wyjątkowy.

Powód jest prosty – mały przybytek, który w ofercie ma mnóstwo win, które na dodatek podaje się na kieliszki. Żaden wine bar nie robi tego XVII-wiecznym winem! Bar znajduje się w Tuluzie przy Rue de la Bourse. W karcie ma 2200 win z 20 krajów z – łącznie – stu odmian. Ale to nie jest pełna lista – stale przybywa nowości (i aukcyjnych starości). W sumie w „magazynach” przechowuje się aż 18 tys. butelek. Nie można wyjść stąd rozczarowanym! Wprawdzie przybytek otwiera się dopiero o 18, ale dla konesera to właściwie żadna pora.

Trudno się zatem dziwić, że został uznany za najlepszy wine bar Europy 2016 roku. Na kieliszki podaje się tu maderę z 1675 roku! Tej informacji dodaje smaczku fakt, iż pochodzi ona z… rozbitego w 1735 roku u wybrzeży Holandii statku. W katastrofie zginęło 256 członków załogi. Okręt odkryto w 1982 roku i wydobyto z niego tysiące złotych i srebrnych monet oraz właśnie skrzynki z winem, które „knajpa” odkupiła od muzeum w Vissingen.

Ceny za kieliszek tej madery nie podano, ale lista innych win przyprawia o zawrót głowy. Wszystko, co najlepsze z całego świata, od mniej więcej lat 60. ubiegłego wieku. Od Château d’Yquem po Mouton Rothschild, Petrusa, Romanée-Conti i Vegę Sicilię. Nazwy można by mnożyć, ale – co ciekawe – większość odkryć właścicieli, można dostać do 20 euro za kieliszek.

Wine bar organizuje degustacje tematyczne (np. wino + czekolada, wino + sery), ma własny klub, ale można tu też po prostu dobrze zjeść. Właściciele baru – Thomas (zwany „podniebieniem”) i Anne Cabrol – urządzają też ciekawe pojedynki, np. winiarskie Chile kontra Argentyna. Jeszcze ciekawszy jest fakt, iż bar otwarto ledwie w 2013 roku – to jedna z najkrótszych karier w tej branży – od powstania po tytuł najlepszego. Thomas pomyślał o własnym barze, kiedy uzyskał tytuł mistrza enologii (master of enology). Jest wspierany przez czołową sommelierkę, Marjolaine Delhomme. Anne Cabrol – specjalistka od high-endowych tapas, zajmuje się natomiast kuchnią.

Wytworne jest nie tylko miejsce, ale też gust właścicieli. W knajpie są kanapy i leżanki (sic!). Swoją kartę zrobili w modernistycznym, fin-de-sièclowym stylu, z oryginalną stylistyką i pięknym doborem czcionek. Nic, tylko wpaść! (Po uszy!)

Wojciech Gogoliński

Źródło: „The World of Fine Wine”

Fantastyczną i oryginalną kartę win możesz zobaczyć TUTAJ

Zdjęcia

Komentarze

Moviestarplanet / 23.02.2017 15:32

If you are searching for how to get free resources of moviestarplanet. You can easily get msp hack tool from here without downloading any file or survey. These msp hacks are 100% safe and secure for use.

Twój komentarz
FB