Gala Gault&Millau 2017 tym razem w Łodzi

Dodano: 29.11.2016 12:16

Blisko 600 gości, w większości szefów kuchni i managerów gastronomi z emocjami czekało na rozstrzygnięcie wieczoru.

Tym razem Galę Premierową Gault&Millau – najważniejszego przewodnika gastronomicznego wydawanego po polsku – zorganizowano w Łodzi, w nowoczesnych przestrzeniach hal EC1 a na Gali była obecna Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska.

Najlepsi Szefowie Kuchni 2017


Jednak gwiazdami wieczoru byli szefowie kuchni – ponad 350 szefów, ubranych w jednakowe bluzy z logo przewodnika i sponsorów, wypełniło szczelnie pierwsze rzędy stołów. W pierwszej części Gali rozstrzygnięto konkurs towarzyszący premierze przewodnika. Nominowani i zwycięzcy (wyboldowani) w kategoriach:

Szef Kuchni Tradycyjnej: Andrzej Polan – Mała Polana Smaków, Warszawa

Maciej Barton – Pałac w Orli

Janusz Fic – Dwór Sieraków

Grzegorz Labuda – Szafarnia 10, Gdańsk

Rafał Kowalczyk – Stary Dom, Warszawa

Kobieta Szef: Katarzyna Daniłowicz – Olszewskiego 128, Wrocław

Urszula Czyżak – Lawendowe Termy, Uniejów

Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

Katarzyna Rogowska – Cadenza, Katowice

Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Malika, Gdynia

Młody talent: Łukasz Budzik – Mennicza Fusion, Wrocław

Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń

Łukasz Cichy – Biała Róża, Kraków

Paweł Kras – Bottiglieria 1881, Kraków

Marcin Przybysz – Belvedere, Warszawa

Szef Jutra: Ernest Jagodziński – Cucina 88, Poznań

Mirosław Jabłoński – Delight, Łódź

Sebastian Krauzowicz – Sfera by Krauzowicz, Toruń

Maciej Rosiński – Affogato Restaurant, Łódź

Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin

Szef Roku: Andrea Camastra – Senses, Warszawa

Martin Gimenez Castro – Salto, Warszawa

Witek Iwański – Aruana, Serock

Artur Skotarczyk – Muga, Poznań

Krzysztof Żurek – Trzy Rybki, Kraków

Gala na talerzu
Uroczysta kolacja była przygotowana właśnie przez nominowanych kucharzy: sześć dań i sześć różnych osobowości. Na początek swój amuse bouches serwował łodzianin Mirosław Jabłoński (nominowany w kategorii Szef Jutra), którego zainspirowały cztery kultury dawnej Łodzi: żydowskiej, niemieckiej, polskiej i rosyjskiej. Pierwszą przystawkę przygotował Janusz Fic z Dworu Sieraków (nominowany w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej) – jako ambasador Grimbergena dobierał ją do jasnego piwa tej marki. Podana z macą i musem z groszku teryna z królika ładnie uzupełniła delikatną pszeniczność w kieliszku.

Prawdziwie nowatorskie podejście do jajka na miękko zaprezentowała Kobieta Szef 2017 Katarzyna Daniłowicz. Niesamowita vege kaszanka, mus z cebuli, dodatek pigwowca i żółtko o muślinowej konsystencji – takie „śniadanka” można jeść codziennie. Podany do tego dania słodkawy muskadet sprawdził się tak sobie. Lepszym wyborem byłby w tym zestawieniu dojrzewany, musujący chardonay. Danie Kasi było skromnym zdaniem redaktorów „Czasu Wina” obecnych na Gali, najlepszym na tegorocznej kolacji, choć konkurencja naprawdę była ostra.

Ernest Jagodziński – Szef Jutra 2017 – wziął na warsztat rybę. Halibut, podany w lekko egzotycznym, słodko-pikantnym otoczeniu mleka kokosowego, mango i chilli był bardzo smacznym, choć mocno deserowym daniem. Jako, że nie jesteśmy fanami drinków podawanych w trakcie kolacji (drink na wódce Belvedere) udaliśmy się do winebaru Makro prowadzonego przez Tomka Fijała (dobierał wina do kilku dań), by wrócić do stolika z czymś, naszym subiektywnym zdaniem, stosowniejszym. Padło na argentyńskiego torrontesa – przyzwoite wino, choć być może nieco za łagodne do wyrazistej kuchni Jagodzińskiego.

Danie główne zaserwował Martin Gimenez Castro (nominowany w kategorii Szef Roku 2017). Na talerzu ściemniało – w czerni i szarościach dymu ginęła jagnięcina z quinoą, estragonem i papryką. Solidne gotowanie, mięso w punkt – nic dodać nic ująć! W Kieszkach pojawiło się wyśmienite Chateau Notton Margaux 2010 – najlepsze wino wieczoru!.

Zadanie osłodzenia ostatnich chwil oczekiwania na premierę przewodnika otrzymał Maciej Rosiński, ambasador czekolad Callebaut (nominowany do nagrody Szef Jutra 2017). Królowała czekolada w towarzystwie śliwki, yuzu i mascarpone – wszystko ogromnie wysmakowane i eleganckie. Zgodnie z tradycją, zrezygnowaliśmy z whisky na rzecz świetnego sauternes od Makro.

Za wisienkę na torcie robiły petit four z najlepszych na świecie belgijskich czekolad – tym razem z przyjemnością wypiłam serwowany na koniec wytrawny drink z kawy  Nespresso i wódek Belwedere.

Czapki, punkty i rekomendacje
I w końcu Wielki Finał:  na scenie pojawiła się Justyna Admaczyk (szefowa Gault&Millau Polska a od niedawna viceprezes światowego zarządu Gault&Millau, co ogłosił obecny na Gali prezes światowy Gault&Millau - Côme de Chérisey) by pokazać urbi et orbi pachnący jeszcze farbą drukarską nowy Żółty Przewodnik Gault&Millau 2017.

W tym roku znalazło się w nim 460 punktowanych restauracji, 120 polecanych hoteli i pensjonatów oraz ponad 160 produktów lokalnych i miejsc, w których można je kupić. Szefowie kuchni i goście nerwowo przerzucali kartki przewodnika w poszukiwaniu informacji, czy zyskali uznanie w oczach inspektorów Gault&Millau. Więcej o edycji 2017 w następnym numerze magazynu „Czas Wina”.

Tekst: Justyna Suchocka
fot. Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński
magazyn "Czas Wina"/Wojciech Giebuta

Zdjęcia

Komentarze

19216811 / 20.02.2017 11:44

Chciałbym odwiedzić tę imprezę!

Freeplaycheats / 23.02.2017 15:22

Sims free play hack and cheats now available on this webpage. Play the worlds most planned life model game where you can create sims and much more fun completely free...!!!

sitehere / 25.03.2017 20:17

Fascinating theme for an online journal. I have been scanning the Internet for the sake of entertainment and happened upon your site. Impressive post. Much appreciated a ton for sharing your insight! It is extraordinary to see that a few individuals still invest an exertion into dealing with their sites. I'll make sure to return again genuine soon. beirut escorts

sitehere / 03.04.2017 14:10

Howdy! Pleasant post! It would be ideal if you let us know when I will see a postliminary! Foreclosure

sitehere / 18.04.2017 14:57

Howdy! Pleasant stuff, do update me as often as possible when you post again something like this! office cleaning service

sitehere / 03.05.2017 07:42

This is the kind of data I"ve long been attempting to discover. Much thanks to you for composing this data. packers and movers pimpri chinchwad

sitehere / 10.05.2017 10:17

Your music is astonishing. You have some extremely gifted craftsmen. I wish you the best of progress. http://cedarhospital.com/

sitehere / 14.05.2017 10:17

You have a genuine capacity for composing one of a kind substance. I like how you think and the way you speak to your perspectives in this article. I concur with your mindset. Much obliged to you for sharing. promotional Products

sitehere / 16.05.2017 10:33

Much appreciated you all that much to share these connections. Will look at this.. Saving Money with the New Time-Limited Offer from Cheap 55 Printing:

sitehere / 16.05.2017 10:40

A debt of gratitude is in order for your post. I've been contemplating composing an exceptionally equivalent post in the course of the last couple of weeks, I'll most likely keep it quick and painless and connection to this rather if thats cool. Much obliged. Saving Money with the New Time-Limited Offer from Cheap 55 Printing:

sitehere / 28.05.2017 13:50

Your music is astounding. You have some extremely skilled craftsmen. I wish you the best of accomplishment. cheap print

Librly / 07.07.2017 04:45

świetna wiadomość, dziękuję

sitehere / 13.07.2017 09:29

Incredible occupation for distributed such a gainful site. Your web log isn't just helpful however it is furthermore truly inventive as well. There have a tendency to be relatively few individuals who can unquestionably compose not all that straightforward posts that masterfully. Proceed with the decent written work The Author Incubator

Twój komentarz
FB