Gault&Millau Tour 2017

Dodano: 13.06.2017 08:22

Najlepsi Szefowie kuchni Polski Centralnej wybrani!

Podczas pierwszego w 2017 r. Gault&Millau Tour, który odbył się 12 czerwca w restauracji Signature w Warszawie, przyznano cztery nagrody dla najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski. Każdą z restauracji, w której szefują, warto odwiedzić podczas wakacyjnych wojaży.

W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny. Zgodnie z misją Gault&Millau szefowie kuchni podczas Tour uczą się od siebie nawzajem, wymieniają się doświadczeniem, dyskutują o najnowszych trendach kulinarnych i mają okazję poznać regionalne produkty, wykorzystywane do przygotowania serwowanych dań.

Głównym punktem programu było wręczenie nagród w pięciu kategoriach:
Szef Roku – Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek (Warszawa)
Szef Jutra – Szymon Stach, Quale Restaurant (Łódź)
Młody Talent – Michał Gniadek, Restauracja Plato (Warszawa)
Kobieta Szef – nagrody nie przyznano
Szef Kuchni Tradycyjnej – Wojciech Kilian, Restauracja Signature (Warszawa)

 

Fot. Marek Zakrzewski

Od lewej: Michał Gniadek (Plato), Wojciech Kilian (Signature), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau), Szymon Stach (Quale Restaurant), Robert Trzópek (Bez Gwiazdek) i Mikołaj Rey, prowadzący wydarzenie.

 

Wszyscy laureaci, po ogłoszeniu wyników, mieli okazję pokazać swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości coś specjalnego. Każdy miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej popisowej potrawy, korzystając ze specjalnie przygotowanej mobilnej wyspy. Publiczność zebrana wokół niej mogła obserwować cały proces i dopytywać o szczegóły dania. Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau.
Podczas warszawskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie Ani Ani (projektant i producent oryginalnych mozaik
i ceramiki) i Browar Pinta (producent ponad 30 rodzajów piw, m.in. ale, lagerów i sahti).
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.

Kolejny Gault&Millau Tour już 26 czerwca br. w Poznaniu.
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku:

Kontakt dla mediów:
Katarzyna Grzęda-Łozicka
Media & Event Coordinator    
m. 606 538 994, kasia@tastehunter.org

Monika Bębnowska
PR & Social media Coordinator
m. 502 053 468, monika@tastehunter.org

***
Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku - przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji tutaj oraz na stronie

Uwaga! Nowa siedziba Gault&Millau Polska
ul. Chocimska 35 lok. 25 (VI piętro), 00-791Warszawa
Zapraszamy na kawę!

Fot. Marek Zakrzewski



Nagrodzeni Szefowie kuchni

Szef ROKU – ROBERT TRZÓPEK, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa

Pochodzi z Trójmiasta, a swoją pasję do gotowania odkrył już jako dziecko – duży wpływ na jego kulinarne zainteresowania miała babcia, z którą stawiał pierwsze kroki w kuchni.
Nie uznaje niedociągnięć i drogi na skróty. Jako jeden z pierwszych polskich szefów zaczął wprowadzać "kuchnię przyszłości” korzystając z metody sous-vide (fr. w próżni). Doświadczenie zdobywał w legendarnych restauracjach: Le Manoir aux Quat' Saisons w Oxfordzie, kopenhaskiej Nomie i  hiszpańskiej el Bulli.  Po powrocie do Polski szefował
w Tamka 43, The Harvest oraz w restauracji hotelu Holiday Inn w Józefowie. Do pracy lubi jeździć komunikacją miejską, a kiedy spełni się już zawodowo, chciałby uczyć w szkołach gastronomicznych. Miłośnik  minimalizmu na talerzu. Od listopada 2016 r. jego umiejętności można podziwiać w jego autorskiej restauracji Bez Gwiazdek.

Szef JUTRA – SZYMON STACH, Quale Restaurant, Łódź
Jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Jest absolwentem Akademii Molekularnej Jean Bos, chętnie więc korzysta z nowoczesnych technik gotowania. Pracował w łódzkich restauracjach, m.in. w Jak Pragnę Wina i MITMI.  W Quale Restaurant wyznaje zasadę, że wszystko co na talerzu, nadaje się do jedzenia, ważny jest każdy element dania.
W swojej kuchni umiejętnie łączy francuskie bogactwo smaku ze skandynawskim minimalizmem.

MŁODY TELENT – MICHAŁ GNIADEK, Restauracja Plato, Warszawa
Jeden z najmłodszych i najbardziej utalentowanych polskich szefów kuchni. Zdobywał doświadczenie u Andrea Camastry w nagrodzonej czterema czapkami Gault&Millau restauracji Senses. Wcześniej pracował w świetnych restauracjach zagranicą, m.in. w Galvin at Windows w londyńskim hotelu Hilton. Od połowy 2016 r. szefuje kuchni restauracji Plato na warszawskim Wilanowie, gdzie proponuje wyjątkowe dania, inspirowane tradycją kuchni europejskiej i egzotyką kuchni azjatyckiej.

Szef KUCHNI TRADYCYJNEJ – WOJCIECH KILIAN, Restauracja Signature, Warszawa
Jedne z najcenniejszych doświadczeń w jego karierze zawodowej to praca z Modestem Amaro w restauracji Amber Room i z Michelem Moranem w Bistro de Paris. Jeździł też po świecie, podpatrując mistrzów m.in. w Wielkiej Brytanii i w słynnej restauracji Saint Jacques French Cuisine w Stanach Zjednoczonych. Najbardziej ceni kuchnię francuską za subtelność i włoską za prostotę. W restauracji Signature, nagrodzonej przez Gault&Millau dwiema czapkami, prezentuje autorską koncepcję kuchni polskiej, bazującej na sprawdzonej żywności od polskich producentów. Jego filozofia, to świadome gotowanie, bez chemii, i serwowanie po prostu dobrego jedzenia sezonowego i najzdrowszego, jakie można podać.

Zdjęcia

Komentarze

Anonim / 13.06.2017 12:51

Kobieta szef - nagrody nie przyznano. Naprawdę nie ma, żadnych kobiet godnych tej nagrody, czy żadna się nie zgłosiła?

loemrntdherid1 / 04.07.2017 10:06

I am glad to trap concept from your article. It has information I have been in search of an extended time.

eatnearme / 07.07.2017 12:36

Faucibus dictum per parturient vulputate molestie scelerisque diam sagittis neque mollis vulputate ac diam montes platea facilisi per risus amet interdum, fames eget ultricies natoque sapien cubilia, volutpat tincidunt ante.

timer / 18.07.2017 12:20

As my great-uncle on my mother's side was a steel-worker from East Kilbride I feel that I can speak with some authority about the British working-class experience. One cannot re-read Kafka enough these days - the lessons for our generation especially have never been more salient. Add that to the list of promises Obama has broken.

stopwatch / 18.07.2017 12:20

Last Saturday, as I was weeding my organic foxglove bed, it struck me! Of course I care about Syria but where was the outrage when refugees were fleeing Iraq? The left needs to unite and stop letting the neo-fascists talk down to us.

matka / 16.08.2017 19:27

Thank you for such a well written article. It’s full of insightful information and entertaining descriptions. Your point of view is the best among many...

Twój komentarz
FB