Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani

Dodano: 04.09.2017 16:10

Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, w restauracji L’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród.

Wyróżniono najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska.

Gault&Millau Tour 2017
Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani!
Podczas trzeciego Gault&Millau Tour 2017, który odbył się 4 września br. w restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach, przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad
i Górnego Śląska. Pamiętajcie o tych restauracjach, w których szefują nagrodzeni, szukając miejsc, gdzie można zjeść coś naprawdę wyjątkowego.
Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.
Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali:
Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów)
Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków)
Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków)
Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój)
Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice)
Wszyscy zwycięzcy (bio na 3-4 stronie) po wręczeniu nagród pokazali swój kunszt kulinarny. W ciągu dwudziestu minut, przy specjalnej mobilnej wyspie, przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame
z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem,
a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego. Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia.
Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas krakowskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów
z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider
w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Diluva Foie Gras (producent oferujący szeroki wybór produktów z kaczki, gęsi, jagnięciny i trufle), Pstrąg Ojcowski (ze stawów znajdujących się
w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego) oraz Cydry Smykan (cydry opracowane według autorskich receptur z sadów w Beskidzie Wyspowym).
Spotkania Gault&Millau Tour mają na celu podnoszenie poziomu kulinarnego w Polsce, integrowanie środowiska gastronomicznego oraz tworzenie płaszczyzny do wymiany wiedzy
i doświadczeń.
Kolejny Gault&Millau Tour 18 września br. w Sopocie.
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

Na wydarzenie przybyło ponad 150 gości – szefów kuchni z województw małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego, by wymieniać się doświadczeniem, podpatrzeć najnowsze trendy kulinarne i spróbować regionalnych produktów, wykorzystywanych do przygotowania popisowych dań przez zwycięskich szefów kuchni.

Regionalne nagrody Gault&Millau w pięciu kategoriach otrzymali: Szef Roku – Dominik Duraj, restauracja Villa Gardena (Chorzów) Szef Jutra – Daniel Myśliwiec, restauracje Karakter / Zazie Bistro (Kraków) Młody Talent – Michał Cienki, restauracja Amarylis (Kraków) Kobieta Szef – Patrycja Stefanów-Kot, Restauracja Koncertowa (Krynica-Zdrój) Szef Kuchni Tradycyjnej – Miłosz Kowalski, restauracja l’atmosphere (Kraków-Balice)

Wszyscy zwycięzcy po wręczeniu nagród przygotowali swoje popisowe dania. Były to m.in. łosoś marynowany gorczycą i miodem z sałatką z glonów wakame z imbirem, mango i koprem włoskim; pierś kaczora z foie gra, śliwką i chrzanem, a na deser kula z mlecznej czekolady z kremem angielskim o smaku tytoniu i galaretką z wina jarzębinowego. Potem był czas na degustację dań dla wszystkich gości wydarzenia.

Dodatkowym wyzwaniem dla nagrodzonych szefów było przygotowanie takiej potrawy, która będzie inspirowana produktami i usługami Partnerów Gault&Millau. Podczas krakowskiego Tour były to firmy: Callebaut (największy na świecie producent czekolady), Cheman (producent profesjonalnej odzieży gastronomicznej), Debic (producent wysokiej jakości produktów nabiałowych), Gastro Magic (największa w Polsce wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego), Jaguar (producent luksusowych samochodów), Makro (sieć sklepów z najwyższej jakości produktami spożywczymi) i Marine Harvest (światowy lider w przetwórstwie łososi) oraz gościnnie: Diluva Foie Gras (producent oferujący szeroki wybór produktów z kaczki, gęsi, jagnięciny i trufle), Pstrąg Ojcowski (ze stawów znajdujących się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego) oraz Cydry Smykan (cydry opracowane według autorskich receptur z sadów w Beskidzie Wyspowym).

Magazyn "Czas Wina" jest patronem medialnym  Gault&Millau Tour.

Kolejne spotkanie 18 września br. w Sopocie.
Więcej informacji o nadchodzących Tourach na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/

Zdjęcia

Komentarze

Yahoo / 06.10.2017 08:28

Forgot Yahoo Password: Being one of the world’s top 3 best search engines, We can expect an excellent service from Yahoo

MSpy / 11.10.2017 13:10

Nice post - Thanks for sharing this kind of post with us. really very great stuff, keep posting...

Diane / 16.10.2017 11:47

Proper education is how you will ultimately beat this disease and live a normal lifestyle. If you can use the tips you have read throughout the body of this article, you can work to achieve a level of normalcy with diabetes. It may be a long road, but it is well worth it to defeat the disease.

Diane / 16.10.2017 11:47

Proper education is how you will ultimately beat this disease and live a normal lifestyle. If you can use the tips you have read throughout the body of this article, you can work to achieve a level of normalcy with diabetes. It may be a long road, but it is well worth it to defeat the disease.

Hoverwatch / 18.10.2017 12:41

Are you sure you know all there is about your wireless phone? If not, you are not alone. There's just so much information out there to sort through. The following tips will get you started.

Twój komentarz
FB