Oj! będzie się działo 11 listopada w Starej Zajezdni

Dodano: 06.11.2017 13:24

Zapraszamy na prezentację krakowskiego Wina Świętomarcińskiego 2017 w dzień św. Marcina, patrona winiarzy.

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, którego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Zwyczajowo w dzień jego święta – 11 listopada – po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną – była to ostatnia okazja by przed adwentem najeść się do syta.

Dzisiaj również podaje się młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello.

Dawniej w Polsce również pito młode wina. Winnica Srebrna Góra postanowiła odświeżyć miniony obyczaj i nadając mu nowoczesny charakter, wprowadzić na stałe do kalendarza małopolskich wydarzeń.

W programie 5. Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina:

+ Młode wino i najlepsza polska gęsina w ramach akcji Czas na gęsinę

+ Wręczenie Nagród św. Marcina za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina i tradycji świętomarcińskich (nagroda ma formę statuetki św. Marcina projektu rzeźbiarza Jerzego Kędziory)

+ Koncert zepsołu Sztetl oraz DJ Krzaku (Zjednoczenie Sound System)

+ Inauguracja pomnika świętego Marcina autorstwa Jerzego Kędziory, który wkrótce stanie wśród winnic Srebrnej Góry

+ Producenci naturalnych wyrobów lokalnych (Pstrąg Ojcowski, GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Tre Storie, LavendziarniaStoki6, ekologiczne tradycyjne sery kozie od Maziejuków)

+ Wieczór poprowadzi Kuba Janicki

 

Zdjęcia

FB