Zamieszanie w regionie Rioja

Dodano: 14.06.2017 10:48

Rioja od dawna marzy o zdywersyfikowaniu swojej jedynej apelacji, by nieco upodobnić się do innych słynnych regionów winiarskich.

Winiarze chcą nowej „piramidy” jakościowej, ale problemy się przed nimi się piętrzą.

Problem jest dyskutowany od wielu lat, ale pewnych rozwiązań jeszcze nie ma. Władze Consejo Regulador przedstawiły właśnie projekt, by winiarnie mogły butelkować swoje wina – jak w innych regionach winiarskich – pod nazwą pojedynczej winnicy, z której pochodzi dane wino. Ogromna większość wytwórców jest za takim rozwiązaniem, ale spór toczy się wokół szczegółów.

Ogólne założenia są takie, by nowe wina z taką specyfikacją pochodziły – co oczywiste – takiej, pojedynczej winnicy (viñedo singular), nosiły jej nazwę na etykiecie, owoce na te wina były przerabiane osobno oraz, by wydajność z tych posiadłości była o dwadzieścia procent niższa od tych, które przewiduje prawo winiarskie dla apelacji DOCa Rioja. Zakładając jednocześnie, iż nadal będzie obowiązywał (dodajmy – wyraźnie skostniały) system oznaczania wieku wina na butelkach, a więc joven, crianza, reserva i gran reserva.

 

Fot. ICEX

 

Już w zeszłym roku spora grupa hiszpańskich winiarzy z całego kraju (w tym wielu bardzo znanych) podpisała tzw. Manifesto Terroir, w którym domagano się, by władze zaczęły zwracać większą uwagę na hiszpańskie siedliska – temat w tej części Iberii bardzo zaniedbany. Niektórzy i teraz zwracają uwagę, iż wprowadzenie viñedo singular w regionie Rioja niezbyt specjalnie się do tego przyczyni – pojedyncze winnice nie opierają się na różnicach siedliskowych, a jedynie na fakcie, że wino pochodzi z jednostkowej winnicy. Tymczasem winiarzom marzy się, aby celem końcowym takich ruchów było utworzenie jakościowej piramidy wzorem Burgundii, czyli klasyfikacji premier i grands crus.

Dodajmy jeszcze wielce skomplikowaną sytuację ziemską w samym regionie Rioja, gdzie faktycznych dużych, pojedynczych winnic w rękach samodzielnych wytwórni jest niewiele – około 80 procent winnic jest w rękach drobnych właścicieli, od których owoce skupują większe winiarnie, które butelkują. Nieważne, czy są to spółdzielnie, czy też prywatne wytwórnie.

W dodatku spora część winnic znajduje się w okręgu Rioja Baja, który dostarcza głównie owoce (zwykle z odmiany garnacha) do kupażowania z winami (tempranillo) pochodzącymi z okręgów Rioja Alta i Rioja Álavesa. W samej Rioja Baja (największym okręgu w Rioja) samych butelkujących winiarni jest niewiele.

Wojciech Gogoliński

Decanter.com

Zdjęcia

Komentarze

PHPProgrammingAssignmentHelp / 01.07.2017 14:08

Pretty helpful material, much thanks for this article

loemrntdherid1 / 04.07.2017 10:06

Thank you very much for taking your time to create this very informative site.I have learned a lot from your site.

loemrntdherid1 / 04.07.2017 10:06

Thank you very much for taking your time to create this very informative site.I have learned a lot from your site.

matkaresult / 16.08.2017 19:23

We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work

Twój komentarz
FB