Czas Wina nr 52


sierpień – wrzesień 2011

Tematy numeru:

Ludwik Lewin – Talerz do bordeaux
Anglia i Walia – Wyspiarze atakują
Najstarsze odmiany – Więcej pytań niż odpowiedzi

Spis treści:

AKTUALNOŚCI
Gala Urugwajska
Na językach Europy
Ameryka trzyma się krzepko
Będzie łatwiej
Wybór Redaktorów

 

FELIETONY
Jancis Robinson Logika po włosku
Piotr Adamczewski Nie ma potraw obrzydliwych
Paweł Gąsiorek
Zawiało na biało

 

RPA – SWARTLAND
W cieniu gigantów
Najbardziej znani producenci
Na moje wina nikt nie czeka!
Zakochałam się w Afryce

 

BORDEAUX
Zamknięci w zamkach
Asy i pariasy
Jesteśmy ludźmi renesansu
Co podać do bordeaux?

 

RAPORT SPECJALNY – CÔTE DE NUITS
Północnym szlakiem
Vosne-Romanée – tajne przez poufne
Winny przedmiot pożądania
Kawalerowie od wina i kolacji
Żółw symbolem rozpasania

 

SYLWETKI
Kwestionariusz A Krakowa nie kocham

 

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Historie i anegdoty Orzeźwiająco i alkoholowo
Książka Gotowanie w pojedynkę
Książka Nasz patronat
Na Ozyrysa… Urocze rozczarowanie
Vinum profanum Wyznania niedoszłego…

 

NAUKOWO I LEKKO
Szczepić, czyli oczkować
Reportaż Bawarscy alchemicy
Enologia Tropiąc gryfy i jednorożce
Leksykon ABC wina

 

KULINARIA
Przyprawione zmysły
Kuleczki złota warte
Pieprzowa rodzina
Pożarski to nie Pożerski
Kawa Eksperymentując z aromatem…
Mistrzowskie menu Kulinarny kod Leonarda

 

WINNICE ŚWIATA
Austria – Od bramy do bramy
Lugana – Z gliny uformowane
Anglia – Made in England & Wales
Marche – Wśród rubinowych łez
Winnice Polski Dom Pérignon pod Krakowem

FB