Czas Wina nr 55


luty – marzec 2012

Tematy numeru:

Estremadura – Winiarze i konkwistadorzy
Heston Blumenthal – Kulinarny czarodziej z Londynu
Grecja – Tradycja różnorodności

Kup teraz w sklepie on-line

Spis treści:

AKTUALNOŚCI
Która odmiana?
Co w Hiszpanii najlepsze
Brytyjski styl
Konferencja w Stambule
V święto Polskiego Wina
Technologia w służbie wina
Gdzie gastronomia jest sztuką
Enoexpo, Rolland i medale
Enologia w Krakowie
Człowiek Roku 2011

BOUTIQUE BORDEAUX
Château d'Yquem 1996

FELIETONY
Jancis Robinson Kontrolowany słowotok blogowy
Piotr Adamczewski Obłuda miłosiernego smakosza
Szymon St. Kamiński Instrukcja obsługi chłodziarki

GRECJA
Spadkobiercy starożytności
Tradycja różnorodności
Wołają mnie Nikt
U Szefa w Rapsani
Kraj dla zmysłów
Republika mnichów
Nasz dom był zawsze bez tajemnic

ESTREMANURA
Przypadkowa fascynacja
Co słychać nad Gwadianą
Wina dla ludzi
Punktowy opis kulinarnego obyczaju
Zanurzyć się w przeszłości

SYLWETKI
Kwestionariusz
Jem za dużo
Włosi wyprzedają dusze

KULTURA WOKÓŁ KIELISZKA
Książka
Lekkomyślnie Zawód snob, czyli kompleks polski
Vinum profanum
Na powołanie nowego kierunku studiów. Laudacja
Film Zostaliśmy oszukani

NAUKOWO I LEKKO
Leksykon ABC wina
Tabela roczników

KULINARIA
U wikinga na kolacji
Wykwintne wątróbki
Kawa Dowód jakości?
Słodycz prosto z serca
Patrzcie, ile tego jest!
Różne smaki Sabaudii

WINNICE ŚWIATA
Tasmania – Gdzie diabeł mówi dobranoc
Rosja – Praktyka u Augiasza

FB