Akostné víno (sk.)

Wojciech Gogoliński04.03.2010 10:24

Wino jakościowe o kontrolowanej nazwie pochodzenia (apelacja). Termin gwarantujący pochodzenie wina i potwierdzający jego jakość. Najwyższa (oprócz win klasy výberové víno s prívlastkom) kategoria w hierarchii klasyfikacyjnej win słowackich, zgodna z używanym na obszarze UE oznaczeniem VQPRD.

Zgodnie z nią akostné víno musi pochodzić z jednego z regionów winiarskich dla win jakościowych – można także podać nazwę okręgu, gminy lub pojedynczego stanowiska winiarskiego (hon), jeśli wino zostało wyprodukowane wyłącznie w granicach jednego z nich (im mniejszy obszar produkcji, tym wino jest uważane za lepsze; jeśli wino pochodzi z kilku gmin, nie można podawać ich nazw). Minimalna zawartość cukru w moszczu musi wynosić 16 g/l; moc minimalna – 9,5%, maksymalna zawartość cukru – 15 g/l. Nie może być szaptalizowane.


Wina te dzielą się na 3 grupy:

odrodové víno – wino jednoodmianowe, rocznikowe, wyrabiane z owoców rodzimych (możliwy dodatek do 15% innej odmiany),

značkové víno – wino markowe, mieszane, rocznikowe, wyrabiane z owoców rodzimych (moc maksymalna 12% dla win białych i różowych oraz 12,5% dla win czerwonych),

načkové víno zmesové – wyrabiane na takich zasadach, jak poprzednie, ale z możliwością użycia importowanego moszczu (maksymalna zawartość cukru 35 g/l).

 

 

Czas Wina nr 38

FB