alicante bouschet (alicante)

Wojciech Gogoliński04.05.2011 17:39

francuska odmiana czerwonych winogron uprawiana dziś już w minimalnych ilościach głównie w południowej Francji (Langwedocja, Prowansja, Korsyka; łącznie około 15 tys. ha) i w Hiszpanii (znana pod nazwą garnacha tintorera; łącznie około 16 tys. ha), a także w Portugalii, Włoszech (Toskania, Kalabria), Izraelu, północnej Afryce i Stanach Zjednoczonych (Kalifornia; około 800 ha).

Stworzona drugiej połowie XIX wieku przez Henri Bouscheta krzyżówka odmian grenache i petite bouschet (tę z kolei stworzył wcześniej ojciec Henri’ego; dziś już zapomniana). Jej nazwa pochodzi od hiszpańskiego miasta Alicante, ale zupełnie nie wiadomo, dlaczego taką nazwę wybrał jej twórca. Odniosła szybki sukces, dając bardzo intensywnie zabarwione wina, które wykorzystywano najczęściej do mieszania, a poza tym była bardzo wydajna (nawet do 200 hl/ha). W enologii znana głównie z tego, że jest to właściwie już jedyna z uprawianych odmian gatunku Vitis vinifera posiadająca czerwony sok. Nazwa alicante jest również używana jako synonim odmiany grenache.

FB