Anjou–Saumur

Wojciech Gogoliński16.01.2017 15:34

okręg winiarski w środkowej części Doliny Loary, leżący na historycznym obszarze Andegawenii, po obu stronach Loary między Okręgiem Nantejskim a Turenią.

Przeważa tu klimat nadmorski, ciepły i łagodny, a w rejonie dominują gleby łupkowe, gliniaste i kredowe. Winogrady na wina jakościowe zajmują około 15 tysięcy hektarów, zaś wśród win dominują wyroby różowe, za nimi są białe, a na końcu czerwone. Najczęściej uprawiane odmiany białe to: chenin blanc (pineau blanc de la loire), chardonnay i sauvignon blanc, czerwone zaś: cabernet franc, cabernet sauvignon, grolleau, gamay, pineau d’aunis, malbec (côt). Ważniejsze apelacje to: Anjou, Bonnezeaux, Cabernet d’Anjou, Cabernet de Caumur, Coteaux du Layon, Crémant de Loire, Quarts-de-Chaume, Saumur-Champigny i Savennièrs.

Podokręgowowi Anjou wielką sławę przyniosły wina różowe – to chyba najsłynniejsze wina tego typu (oprócz konkurencyjnych, prowansalskich) we Francji. Są lekkie, słodkawe i orzeźwiające – ciągle stanowią wizytówkę tego rejonu kraju. Niemniej najwyższą jakość światową osiągają wina białe słodkie (botrytyzowane), tworzone z odmiany chenin blanc, jak choćby te powstające nad rzeką Layon (Coteaux du Layon, Bonnezeaux, Quarts-de-Chaume). Wina czerwone, głównie lekkie, powstają z odmian cabernet franc, cabernet sauvignon i gamay w apelacjach Anjou oraz Anjou-Villages.

Czas Wina nr 83

Twój komentarz
FB