Aragonia (Aragón)

Wojciech Gogoliński01.03.2017 15:10

Region winiarski w północno-wschodniej Hiszpanii, zajmujący prowincje Huesca, Teruel i Zaragoza. Leży po obu stronach rzeki Ebro (tylko DO Somontano znajduje się całkowicie na północ od rzeki), na południe od Nawarry, na zachód od Katalonii, u stóp Pirenejów, przy granicy francuskiej.

Klimat jest tu kontynentalny, o bardzo suchych i gorących latach oraz bardzo chłodnych zimach. Dominują gleby kamieniste i wapienne, a winnice rozciągają się na powierzchni około 10 tysięcy ha, na których uprawia się odmiany: białe – viura (macabeo), garnacha blanca, chardonnay, gewürztraminer, i czerwone: tinto del país (tempranillo), garnacha, cariñena, macabeo, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Aragonia posiada cztery apelacje DOP: Cariñena, Campo de Borja, Calatayud i Somontano. W regionie swoje wytwórnie posiadają również producenci cavy.

Region, mimo wielkiej i wspaniałej historii (to średniowieczne Królestwo Aragonii), nie należy do wybitnie turystycznych krain Hiszpanii, dlatego musi się dziś bronić wspaniałą kuchnią i winami. Większość tych ostatnich jest ciągle wytwarzana przez spółdzielnie, dlatego ich ceny nie są wygórowane, a jakość coraz lepsza. Największą renomę w ostatnich latach zdobyło sobie białe wino z Somontano.

Czas Wina nr 83

Twój komentarz
FB