Asimov (Eric Asimov)

Wojciech Gogoliński16.01.2017 15:20

(ur. 1957) absolwent Wesleyan University i University of Texas, znany, ceniony i wpływowy amerykański krytyk, bloger oraz degustator winiarski i kulinarny, od 2004 roku szef ukazującej się co dwa tygodnie kolumny winiarskiej w dzienniku „The New York Times”, autor wielu książek.

Fot. ArchiwumZaczynał jako dziennikarz i wydawca w „The Chicago Sun-Times”, a potem w „The New York Times” (od 1984), z którym związany jest do dzisiaj. W 1992 roku przekonał redakcję co do konieczności prowadzenia poważnej rubryki kulinarnej i dostał na to zgodę. Zarówno jej tytuł – „$25 and Under” – jak i zawartość były szokiem dla Amerykanów, przyzwyczajonych do faktu, że w takich miejscach opisuje się topowe przybytki jedzeniowe. Asimov pokazał, że można wybitnie zjeść już za dwie i pół dychy, w konsekwencji czego wiele knajp w ogóle przestawiło się na takie jedzenie, i w ten sposób zaczęło się reklamować.

Od roku 2004 prowadzi kolumnę winiarską (kulinarną odstąpił kolegom) w NYT. Jego otwarty styl jest bardzo ceniony – Asimov rzadko coś definitywnie ocenia (a jeśli już to gwiazdkami – do pięciu, a więc bardzo nieprecyzyjnie), bardziej koncentrując się na opisie win, regionów i ludzi, pewnych zjawisk i trendów, bardzo rzadko pisze o winach droższych, niemal wcale o tych najdroższych – tu też granicą bywa często 20 dolarów za flaszkę. Jego dywagacje to często panelowe dyskusje z przyjaciółmi-znawcami, które spisuje i redaguje (podając ich nazwiska). Takie podejście sprawia, iż często wyłapuje nowe zjawiska na rynku lub godne uwagi perełki na półkach.

Prywatnie bratanek Izaaka Asimova (1920–1992) – jednego z najwybitniejszych pisarzy literatury fantastycznej, popularyzatora określenia „robot” i twórcy pojęcia „robotyka”.

Czas Wina nr 83

Twój komentarz
FB