Băbească neagră (rară neagră)

Wojciech Gogoliński03.04.2017 10:02

rumuńsko-mołdawska odmiana czerwonych winogron, uważana za bardzo starą i lokalnie używana głównie do wyrobu lekkich, prostych (niskoekstraktywnych) win stołowych i kupaży, ale ostatnio ugruntowuje się jako odmiana jakościowa. Kiedyś była podstawą najlepszych win mołdawskich.

Dojrzewa późno, potrafi wytrzymać przymrozki do -18°C, ale łatwo się botrytyzuje i jest podatna na choroby. Duży wigor powoduje, że trzeba ją mocno ciąć i przeprowadzać zielone zbiory. Uprawiana głównie na południu Mołdawii (tutaj częściej występuje pod nazwą rară neagră – „czarna rzadka”) oraz Rumunii (Mołdawia, Dobrudża i Wołoszczyzna), gdzie jest drugą najpopularniejszą odmianą w ogóle – ok. 4,5 tysiąca hektarów, na Ukrainie (jako sereksia) i w Nowym Jorku (Finger Lakes; jako serksiya cherni). Nazwa oznacza po rumuńsku „czerwona babcina”, „czerwona babuni”.

Jako odmiana bardzo stara băbească neagră wykształciła bardzo wiele wariacji klonalnych. Do najbardziej znanych należą: copceac – o dużych owocach, coada rândunicii („paź królowej”) – o rozdwojonej kiści, coada vulpi (lisi ogon) – o długich, cylindrycznych kiściach. Ma również dwie pododmiany — różową/szarą (băbească gri) oraz białą (băbească alba).

Posiada także liczne synonimy, które przez lata uważane były za osobne szczepy. Dopiero w roku 1950 w Rumunii (i Mołdawii) uznano je za jedną i tę samą odmianę!

Czas Wina nr 84

Twój komentarz
FB