Baco noir

Wojciech Gogoliński15.03.2011 09:07

odmiana czerwonych winogron zaliczana do tzw. mieszańców (hybryd) francusko-amerykańskich; krzyżówka szczepu folle blanche z dziką winoroślą amerykańską gatunku Vitis riparia; uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów.

HISTORIA: odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou), gdzie zajmowała około 11 tys. hektarów (dzisiaj zaledwie kilkadziesiąt) i ma tam znaczenie wyłącznie amatorskie. Rozpowszechniła się także w środkowej Europie i wciąż jest popularna szczególnie w przydomowych uprawach na Węgrzech, Słowacji i Czechach. Od lat czterdziestych XX wieku datują się nasadzenia baco noir w rejonie Wielkich Jezior w USA i Kanadzie.

Baco Noir/Fot. ArchiwumCHARAKTERYSTYKA: krzewy baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby, lecz muszą być szczepione na podkładkach odpornych na filokserę. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej, bez „lisiego” zapachu. Metodą bezpośredniego tłoczenia można z gron baco noir otrzymać wina różowe o dość świeżym, owocowym smaku (maliny, ostrężyny). Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone.

KLONY: w Kanadzie rozpowszechniony jest klon baco noir zwany popularnie „The George” wyselekcjonowany w 1955 roku na farmie Bright Wines w Ontario (winogrodnik George Hostetter). Jest on ceniony ze względu na wyrazisty aromat win i niższą kwasowość.

Czas Wina nr 41

FB