Banat

Wojciech Gogoliński03.04.2017 09:56

Najmniejszy region winiarski Rumunii leżący we wschodniej części kraju, w południowej części Wielkiej Niziny Węgierskiej, między Dunajem i Cisą oraz Karpatami Południowymi, przy granicy z Serbią i Węgrami.

Fot. Cramele RecaşSpora część historycznego Banatu znajduje się w Serbii (tu także uprawia się winorośl) i śladowa cząstka na Węgrzech. Stolica – Timişoara (węg. Temesvár). W starożytności Banat był częścią rzymskiej Dacji, później wchodził w skład m.in. Węgier, Turcji, Austrii i Austro-Węgier, do dziś jest obszarem wielonarodowym. Panuje tu klimat umiarkowany, niemal śródziemnomorski. Winorośl na wino uprawia się tu na powierzchni ok. 3 tysięcy hektarów, a podstawowe odmiany to:
białe – włoski riesling, furmint, fetească regală, sauvignon blanc, muskat ottonel, pinot grigio, grasă de cotnari, czerwone – burgund (blaufränkisch), cadarca, cabernet sauvignon, merlot i fetească neagră. Region posiada dwie apelacje DOC: Banat i Recaş. Zwiedzić go najłatwiej podróżując z Segedynu przez Arad do Timişoary (148 km). Największą wytwórnią w regionie jest Cramele Recaş.

Czas Wina nr 84

FB