Beaucastel (Château de Beaucastel)

Wojciech Gogoliński07.04.2017 14:34

słynna winiarnia z Doliny Rodanu (Okręg Południowy), uważana za jednego z najlepszych producentów châteauneuf-du-pape. Korzenie posiadłości sięgają XV wieku, ale wino zaczęto robić tu dopiero w wieku XIX.

Jej winnice obejmują 100 hektarów i należą dziś do rodziny Perrin (od 1909 roku). Od 1978 roku jest prowadzona przez braci Jeana Pierre’a i Françoisa Perrin. Ich główne wina to: Château de Beaucastel (châteauneuf-du-pape), Château de Beaucastel (białe châteauneuf-du-pape), Vieilles Vignes (białe châteauneuf-du-pape), Hommage à Jacques Perrin (châteauneuf-du-pape; pięciokrotnie dostawało 100 pkt u Robrerta Parkera J.) i Coudoulet de Beaucastel (białe i czerwone côtes-du-rhône).

Fot. Wikipedia CommonsZnana jest także z tego, że jako jedyna w apelacji do produkcji swoich czerwonych châteauneuf-du-pape używa 13 odmian winogron (wszystkich, które były prawnie dopuszone, kiedy powstawała apelacja; teraz możliwe jest stosowanie 18 szczepów) oraz z kontrowersji w związku z tzw. brettem – specyficznym zapachem występującym w tych winach (wielu uznaje go tutaj za naturalny), który wyeliminowano w ostatniej dekadzie. Inną kontrowersją jest opracowana tu tzw. pasteryzacja winogron (vinification à chaud) – bardzo mocne podgrzewanie owoców przed tłoczeniem.

Rodzina Perrin jest także współwłaścicielem winiarni w Paso Robles (Kalifornia), negocjantem w Dolinie Rodanu oraz wytwarza słynne różowe wino Château de Miraval w posiadłości Brada Pita i Angeliny Jolie w Prowansji.

Czas Wina nr 84

Twój komentarz
FB