Bonnezeaux

Wojciech Gogoliński04.03.2010 10:02

Białe wino francuskie AOC z regionu Dolina Loary produkowane z przejrzałych, wybiórczo i partiami ręcznie zbieranych winogron (nawet do czterech przejść przez winnicę) odmiany chenin blanc (zwanej lokalnie pineau de la loire) – wyłącznie zaatakowanych przez szlachetną pleśń Botritis cinerea.

Owoce uprawiane są na powierzchni około 110 ha na prawym brzegu rzeki Layon, wokół miasteczka Bonnezeaux (gmina Thouarcé), leżącego w podokręgu Anjou, w środkowej części okręgu Anjou-Saumur.

Moc minimalna – 13,5%.

Leżakowanie – kilka lat (zdarza się, że i ponad 25), ale – inaczej niż np. sauternes – jest najczęściej butelkowane na wiosnę po zbiorach i dojrzewa dalej w butelkach, gdyż ta odmiana winogron traci swe zalety (zwłaszcza owocowy smak i świeżość) przy dłuższym kontakcie w drewnem (beczką). Barwa złocista z zielonkawym odcieniem. Zapach bogaty, aromatyczny, o odcieniu owocowym (w tym owoców kandyzowanych), miodowym, pigwowym, akacjowym, i korzennym. Słodkie, ekstraktywne, oleiste, o obfitym, miękkim, delikatnym i długim smaku, z nutami miodu, rodzynek i kwiatów akacji.

Wydajność maksymalna 25 hl/ha, gęstość nasadzeń ok. 5 tys. krzewów/ha, cięcie – guyot i na głowę. Produkcja roczna – około 2,6 tys. hl, temperatura podawania – ok. 8°C, AOC – od 6.10.1951 r.

Należy do najlepszych, ale ciągle mało, a nawet zbyt mało znanych win. Trudna do wyrobu wina odmiana winogron (np. łatwo się utlenia i źle znosi kontakt z SO2) powoduje, że należy uważać przy wyborze wina, bowiem niektórzy winiarze nie są w stanie uniknąć tych pułapek.

 

Czas Wina nr 38

FB