Cabardès

Wojciech Gogoliński08.05.2017 09:49

francuskie głównie czerwone i różowe wino AOP z Langwedocji, produkowane przede wszystkim z odmian: syrah, grenache oraz merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon, z ewentualnym dodatkiem côt i fer servadou, uprawianych na powierzchni ok. 500 ha w okręgu Cabardès leżącym w departamencie Aude, na zachód od Carcassone i na zachód od AOP Corbières.

Cabardès jest jedną z najmłodszych apelacji w Langwedocji, która w zeszłym roku obchodziła jubileusz ćwierćwiecza. Była też swego czasu apelacją „rewolucyjną”, która – z uwagi na rzadki w Langwedocji wpływ klimatu morskiego – w swoich przepisach od początku wymagała użycia odmian bordoskich, i jedyną taką (prócz sąsiedniej AOP Malepère) do tej pory.

Miejsce wyrobu wina łączy się z ruinami słynnego, katarskiego zamku Château de Lastours (nie ma nic wspólnego z tym w Corbières), który od 1209 do 1211 roku bronił się przed wojskami Szymona z Montfort, podczas gdy Carcassonne i Minerve padły znacznie wcześniej.

fot. Jean-Paul Granmont / Wiki Commons

Czas Wina nr 85

Twój komentarz
FB