Cabernet dorsa

Wojciech Gogoliński08.05.2017 09:55

jeden z tzw. nowych cabernetów, krzyżówek, które mają w nazwie określenie „cabernet”, i jeden dwóch, który jest czystą Vitis viniferą (drugim jest cabernet mitos, krzyżówka blaufränkischa i cabernet sauvignon).

Cabernet dorsa jest krzyżówką odmian cabernet sauvignon i dornfelder. Otrzymano ją w 1971 roku w instytucie w Weinsbergu (Wirtembergia), a odkąd została zarejestrowana (w 2003 roku), jej areał nasadzeń przekroczył już 250 hektarów w Niemczech i ciągle rośnie. Uprawiana także w Szwajcarii i Skandynawii, spotykana w Polsce. Posiada więcej cech dornefeldera niż caberneta – dojrzewa wcześniej od niego i daje wina lżejsze, łagodniejsze, mniej taniczne, o wiśniowym zapachu, ale dobrze nadające się do dojrzewania w beczkach. Z tego samego krzyżowania i z tego samego instytutu pochodzi także cabernet dorio, ale nigdy nie uzyskał on popularności dorsy.

fot. Wiki Commons

Czas Wina nr 85

Twój komentarz
FB