Carmel

Wojciech Gogoliński21.06.2013 14:30

założona w 1882 roku przez barona Edmonda de Rothschilda (z Château Lafite) pierwsza i największa do dziś izraelska winiarnia w Riszon LeZion (na północ od Tel Awiwu). Dwie główne winiarnie znajdują się w Riszon LeZion i Zichron Ja’akow, ale firma skupuje owoce z około 300 winnic. Produkuje ok. 14 mln butelek (50% produkcji w Izraelu, ale jeszcze w latach 80. ub. wieku wytwarzała 90% win w kraju!).

Trudno opowiedzieć historię współczesnego izraelskiego winiarstwa, pomijając firmę Carmel. Przez ponad sto lat przedsiębiorstwo dominowało na rynku. Pierwsze dwie winiarnie i winnice założono w Riszon LeZion (hebr. „Pierwsi w Syjonie”) i w Zichron Ja’akow (hebr. „Wspomnienie Jakuba”) pod górą Karmel, w środkowym Izraelu. Zarząd był wspólny, a przedsięwzięcie nosiło nazwę Carmel. Wkrótce dla odróżnienia firmę w Riszon LeZion zaczęto nazywać Carmel Mizrahi (hebr. Wschodni Carmel).

Fot. CarmelInwestycje palestyńskie Rothschilda trudno określać mianem inwestycji w ogóle. Carmel był rodzajem spółdzielni zrzeszającej miejscowych Żydów-rolników pragnących uprawiać winorośl. Baron nie czerpał z przedsięwzięcia zysków, często subsydiował rolników. Wysłał na miejsce swoich specjalistów, którzy doradzali pionierom. W 1906 r. Rothschild przekazał firmę Żydowskiemu Związkowi Kolonizacyjnemu w Palestynie, a ta członkom spółdzielni.

Interes prosperował doskonale. Wino było bardzo cenione. Ale nie za jakość. To, co wytwarzał Carmel, trudno było w ogóle nazwać winem. Był to słodki, pasteryzowany trunek. Miał wszakże dwie wielkie zalety – był w pełni koszerny, a w dodatku pochodził z Ziemi Obiecanej. Sprzedaż i eksport napędzały się same. W firmie pracowało wielu znanych ludzi, między innymi pierwszy premier Izraela – Dawid Ben Gurion, i trzeci premier – Levi Eszkol.

Czas Wina nr 63

FB