Chablis grand cru

Wojciech Gogoliński04.03.2010 00:59

Białe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącznie z winogron odmiany chardonnay (zwanej lokalnie beaunois) uprawianych na powierzchni 90 ha na obszarze 7 klimatów (wszystkie położone są na południowych stokach, by otrzymać jak najwięcej słońca), leżących w 3 gminach: Chablis, Fyé i Poinchy i położonych na lewym brzegu rzeki Serein, w podokręgu Chablisien, w okręgu Yonne.

Klimaty (7): Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur i Vaudésir. Klimat La Moutonne, leżący na wzgórzu pomiędzy klimatami Les Preuses i Vaudésir, jest tzw. „klimatem nieoficjalnym” – choć nazwa ta pojawia się na etykietach nie jest uznawana przez INAO.


Moc minimalna
– 11%.

Leżakowanie – do około 10 lat, ale w najlepszych latach znacznie dłużej (najlepiej około 5–10 lat). Barwa złocista z zielonkawym odcieniem. Intensywny aromat. Wytrawne (nieco słodsze po długim okresie dojrzewania), ekstraktywne, o pełnym, ciepłym (jeżeli dojrzewało w beczkach), smaku.
Jeżeli wino leżakowało (lub ewentualnie fermentowało) w nowych beczkach, zyskuje dodatkowo tropikalny (cytrusowy), morelowy, orzechowy i kremowy (niekiedy maślano-korzenny) zapach i smak (podobny do montrachet). Jeśli zaś dojrzewało w tankach lub starych beczkach, zachowują większą lekkość i świeżość. Zaliczane do najlepszych i najdroższych wytrawnych win na świecie.

Zawartość cukru w moszczu – minimum 187 g/l.

Wydajność maksymalna – 45 hl/ha.

Produkcja roczna – około 5,2 tys. hl (około 3 proc. produkcji win chablis).

AOC – od 13.01.1938.O wyjątkowości i złożoności win chablis grand cru decyduje doskonała ekspozycja winnic na światło oraz wyjątkowe, wapienne gleby, pełne skamieniałości sprzed 150 mln lat.

 

FB