Chablis premier cru

Wojciech Gogoliński04.03.2010 00:57

Białe wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane wyłącznie z winogron odmiany chardonnay (zwanej lokalnie beaunois) uprawianych na obszarze 40 klimatów o łącznej powierzchni 450 ha, leżących po obu stronach rzeki Serein, w podokręgu Chablisien, w okręgu Yonne.

Moc minimalna – 10,5%.

Leżakowanie – 5–8 lat (można je pić oczywiście znacznie młodsze), ale niekiedy 10–12 lat. Barwa zielonkawozłocista. Zapach intensywny, z odcieniem miodu i akacji oraz nutkami mineralnymi (krzemienia). Wytrawne, o pełnym, okrągłym smaku i aromatach o odcieniu orzecha i bakalii.

Wydajność maksymalna – 50 hl/ha.

Produkcja roczna – około 42 tys. hl (około 25% produkcji wszystkich win chablis).

AOC – od 13.01.1938.


Klimaty chablis premier cru.
Na obszarze apelacja chablis premier cru wyróżnia się aż 40 klimatów, ale INAO pozwala używać jedynie 17 najbardziej znanych. Wina pochodzące z mniej znanych klimatów muszą używać albo nazw bardziej znanych sąsiadów, albo nie używać ich wcale. Nazwy klimatów (17 ważniejszych wyróżniono): Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Chapelot, Pied d’Aloue, Côte de Bréchain, Fourchaume, Vaupulent, Côte de Fontenay, L’Homme Mort, Vaulorent, Vaillons, Châtains, Séchet, Beugnons, Les Lys, Mélinots, Roncières, Les Epinottes, Montmains, Forêt, Butteaux, Côte de Léchet, Beauroy, Troesme, Côte de Savant, Vauligneau, Vaudevey, Vaux Ragons, Vaucoupin, Vosgros, Vaugiraut, Les Fourneaux, Morein, Côte de Prés Girots, Côte de Vaubarousse, Berdiot, Chaume de Talvat, Côte de Jouan, Les Beauregards i Côte de Cuissy.

 

FB