dąb

Wojciech Gogoliński09.07.2011 21:02

(łac. Qercus) roślina drzewiasta z rodziny bukowatych obejmująca ponad 200 gatunków.

Wysokiej klasy drewno dębowe znajduje wielorakie zastosowanie praktyczne w przemyśle winiarskim i spirytusowym, głównie do produkcji beczek, kuf i zbiorników wykorzystywanych do fermentacji i leżakowania napojów alkoholowych.

Naturalna porowatość, duża zawartość garbników oraz wielu innych substancji pochodzenia roślinnego powoduje, że drewno dębowe ma bardzo korzystny wpływ na dojrzewające wina i surowe spirytusy, a stare beczki, z których został już wyługowany nadmiar garbników, są także bardzo cenione i poszukiwane.

Za najlepsze odmiany dębu uważa się dąb limuzynowy, amerykański, dalmatyński, czarny oraz dąb pochodzący z okolic Argonne, Memel, Monlezun, Nevers i Tronçais.

FB