Dagueneau (Didier Dagueneau)

Wojciech Gogoliński20.08.2013 12:51

(1956–2008) francuski winiarz z najbardziej na wschód wysuniętej części Doliny Loary, uważany za króla pouilly-fumé i największego znawcę odmiany sauvignon blanc.

Fot. DagueneauWielu klasę jego win uważa za niepowtarzalną i niedościgłą pod względem jakości, mineralności, złożoności i długowieczności. Ma wielu fanatycznych zwolenników, którzy jego wina uznają za kultowe, podobnie jak samego Didiera. Kultowość pogłębiają niezwykłe etykiety win oraz luzacki sposób bycia ich twórcy. Do jego najlepszych wyrobów zalicza się Buisson Renard, Pur Sang, Asteroïde i Silex (wszystkie sauvignon blanc). Słynął z niepohamowanego dążenia do obniżania wydajności oraz bezkompromisowej chęci osiągniecia winiarskiego absolutu, o co wielokrotnie spierał się z innymi winiarzami, zwłaszcza gdy chodziło o „nieśmiertelną” kwestię lokalności jego win. Ceny jego najlepszych win właściwie nigdy nie schodzą poniżej stu euro za butelkę, a często trzeba dać wielokrotność tej sumy. W pracy nie przeszkadzało mu to, że nie posiadał wykształcenia enologicznego, choć pochodził z rodziny winiarskiej – do wszystkiego zwykł dochodzić sam, często intuicyjnie. Zginął w katastrofie lotniczej nad regionem Cognac, pilotując swój samolot sportowy. Jego winiarskie dzieło kontynuują syn i córka.

Czas Wina nr 63

FB