dekantacja

Wojciech Gogoliński20.08.2013 12:48

przelewanie wina do karafki. Przeprowadza się ją w dwóch zasadniczych celach: przy winach starych, by oddzielić je od osadu, przy winach młodszych – by je napowietrzyć, a przez to wzmocnić i uwydatnić ich składniki aromatyczne.

Fot. Wojciech GogolińskiNajczęściej jednak wina – przynajmniej częściowo – dekantuje się w obu tych celach. Większość win nie wymaga tego zabiegu, są jednak przypadki, kiedy warto to uczynić.

Starsze wina, zwłaszcza czerwone, po dłuższym okresie dojrzewania w butelce wydzielają pewną ilość osadu. Wino takie przed dekantacją musi być odstane w pozycji pionowej (przez kilka dni; minimum kilka godzin), tak by osad spłynął na dno butelki). Przelewanie wina powinno być dość powolne, miarowe, rytmiczne. Aby móc dobrze obserwować zbliżający się osad, należy za butelką postawić świeczkę. Światło prześwitując przez butelkę, wskaże nam moment nadpływania osadu. Przy tego typu winach należy również uważać, aby nie przesadzić z natlenianiem – zbyt duży dostęp powietrza może zniszczyć wino.

Przelewanie wina do karafki w restauracjach przy stoliku konsumenta jest coraz popularniejsze i postępuje się tak również w przypadku białych i czerwonych win młodych. Jest to zabieg ze wszech miar elegancki.

Czas Wina nr 63

FB