Délestage

Wojciech Gogoliński25.07.2017 09:17

(fr.) przepompowywanie, czynność polegająca na oczyszczaniu młodego czerwonego wina tuż po fermentacji poprzez przepompowanie go do nowego zbiornika.

Wino zlewa się spod kożucha przez zawór u dołu zbiornika (lub poprzez przypięty doń wąż), w którym fermentowało i zlewa do dużej wanny. W niej znajduje się najczęściej walcowate sito oddzielające głównie pestki, ale też resztki owoców (miąższu). Jedną końcówkę drugiego węża umieszcza się na górze pustego, czystego tanku, a drugą zanurza z drugiej strony wanny. Ten wąż – wspomagany przez pompę – wlewa wino od góry do nowego zbiornika.

Zabieg nie tylko oczyszcza wina, ale również je mocno napowietrza i bywa niekiedy powtarzany wielokrotnie w tym ostatnim celu.

Czas Wina nr 86

Komentarze

yeezy350find / 06.08.2017 14:34

Fake Yeezy Boost 350 V2 'Beluga' Fake Check

solitaire / 07.09.2017 11:03

The Brilliance Solitaire Bridal Ring Set, set in rubies,18 Kt white gold as well as the Spiral Glim Bridal Ring Establish, embeded in diamonds,18 Kt yellow gold are one-of-a kind dazzlers.

Twój komentarz
FB