Duckhorn Wine Company

Wojciech Gogoliński25.07.2017 09:21

winiarnia z Kalifornii, założona w r. 1976 w Santa Helena (Napa Valley) przez Dana i Margaret Duckhornów, którzy – mimo rozwodu w r. 2000 – dalej kierują wytwórnią, choć od pięciu lat nie są już jej głównymi właścicielami.

fot. Duckhorn Wine CompanyOd pierwszego rocznika (1978) DWC słynie z tego, że do czegokolwiek się jej właściciele nie wezmą, odnoszą spektakularny sukces. Zaczęło się od 1,6 tys. skrzynek caberneta i merlota. Ten drugi (Three Palms Merlot) uznawany jest za jeden z najlepszych na świecie, choć nie jest w 100 procentach winem odmianowym (to raczej prawy brzeg Bordeaux). Podobny rozgłos zyskały cabernet sauvignon oraz sauvignon blanc, które pojawiły się kilka lat później. Od założenia winiarnia wzbogacała się stopniowo o kolejne winogrady w różnych częściach stanu, w związku z czym pojawiały się – po dwóch głównych liniach: Duckhorn (kupaże bordoskie) i Decoy (różne wina odmianowe) – następne: Migration (odmiany burgundzkie), Goldeneye (pinot noir z Anderson Valley) i Paraduxx (kupaże ogólnokalifornijskie). Dziś winiarnia posiada ponad 120 ha winnic w całym stanie. Wiele win pochodzi z pojedynczych parcel, co daje w sumie bardzo bogatą ofertę. Nie trzeba dodawać, że wszystkie wina są z reguły drogie.

Duckhorn jest bodaj jedyną winiarnią na świecie, która w oficjalnych dokumentach podaje bez ogródek, jakie są jej cele, kogo chce prześcignąć oraz co chce docelowo osiągnąć. Określa również wprost (z nazwy), jakie winiarnie i które wina są dla niej i jej wyrobów obecnie najbardziej konkurencyjne.

Czas Wina nr 86

Komentarze

yeezy350find / 06.08.2017 15:06

I really like your take on the issue. I now have a clear idea on what this matter is all about..

Twój komentarz
FB