Elementarz kuchni polskiej

Elementarz Falskiego z ilustracjami Grabiańskiego (jeśli młodzi czytelnicy nie pamiętają – niech koniecznie „wyguglują”, bo naprawdę warto zobaczyć!) to istny majstersztyk wydawniczy.

Duże, wyraziste litery, strony uporządkowane tak, by żaden adept pisania i czytania nie poczuł się zagubiony. Niestety, współczesne podręczniki dla najmłodszych zatraciły tę cudowną cechę. Na szczęście nie zapomnieli o niej redaktorzy książki kucharskiej Tradycyjne przepisy kuchni polskiej wydanej przez Prószyński i S-ka, co docenią zarówno kuchenni debiutanci jak i osoby zaawansowane w sztuce gotowania.

Książka jest podzielona na działy opisujące rodzaje potraw w kolejności, w jakiej zazwyczaj pojawiają się na stole: na początek przekąski i przystawki, potem zupy i dania ciepłe podzielone na kategorie produktowe (mięsa, ryby, warzywa, potrawy z mąki itp.), a na koniec desery. Nie jest to specjalnie odkrywczy sposób porządkowania treści w wydawnictwach kulinarnych, ale w przypadku Tradycyjnych przepisów kuchni polskiej mamy do czynienia z wzorcowym wręcz ładem, ułatwiającym poszukiwanie potraw.

Na każdej stronie mieszczą się dwa lub trzy przepisy, którym towarzyszą świetnej jakości zdjęcia wybranego dania, podpisane, dzięki czemu nie musimy się głowić, czy zaprezentowana fotografia przedstawia żur czy krem ze szparagów. A zdarza się nie raz, że redaktorzy książek kucharskich podrzucają fotografie jak kukułcze jaja, bez ładu i składu, polegając nieodpowiedzialnie na inteligencji czytelnika lub hołdując zasadzie: po dodatkach je poznacie… Gotując z książką Tradycyjne przepisy… możemy być pewni, że się nie zgubimy, nie pomylimy przystawki z deserem, oraz nie popsujemy sobie wzroku, gdyż użyte czcionki ośmielą nawet kreta do lektury bez wspomagaczy.

Już sam tytuł sugeruje, że nie jest to poradnik dla poszukujących kulinarnych ekstrawagancji i egzotycznych smaków. Wydawca przygotował klasyczny zbiór 450 dań kuchni polskiej, często o staropolskiej proweniencji, nie wstydząc się ani krupniku na podrobach ani swojskiego schabowego, tylko odrobinę podrasowanego sosem z czerwonego wina. Dla tych, którzy jedzą by żyć, każdy przepis zaopatrzono w informację o dobrodziejstwach odżywczych składników, jak i kalorycznych bombach tykających w zasmażkach i sernikach. Dla kuchennych pierwszaków każdy rozdział poprzedzono solidną porcją elementarnej, chciałoby się rzec, wiedzy kulinarnej, i praktycznymi poradami dotyczącymi produktów czy koniecznych w kuchni narzędzi.

Tradycyjne przepisy kuchni polskiej zostały wydane by trafić pod strzechy. Nie byłoby źle, gdyby książka ta powędrowała również do apartamentów menedżerów i właścicieli rodzimych biznesów gastronomicznych, którzy, z całym szacunkiem dla kuchni świata, uwielbiają karmić nas makaronem i kebabem, zapominając o tradycyjnych przysmakach i zapachach znanych z dzieciństwa czyli kuchni polskiej. Jeśli ktoś za młody i nie miał okazji jej skosztować, niech „wygugluje”, a potem zaopatrzy się on-line lub off-line w Tradycyjne przepisy… i sprawdzi swoją wiedzę z polskiego. W kuchni oczywiście.

Tradycyjne przepisy kuchni polskiej
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Warszawa 2012, Wydanie I
Cena: 49,90 zł