Emilgrana

Dawid Leszczak08.12.2016 08:59

Emilgrana to wyborny ser opierający się na doświadczeniach włoskich serowarów, a dokładnie producentów grana padano i parmezanu. Ser produkuje w Polsce włoski producent Zanetti.

Emilgrana Poland Sp. z o.o. powstała co prawda w 1994 roku, ale pełnymi garściami czerpie właśnie z owych ponadtysiącletnich doświadczeń serowarów włoskich.

Fot. www.emilgrana.plMamy do czynienia z serem twardym długo dojrzewającym, który produkowany jest z niepasteryzowanego mleka pochodzącego wyłącznie od wielkopolskich rolników. Ser leżakuje co najmniej rok, w tym czasie zyskując typową dla tego rodzaju serów konsystencję oraz wspaniały smak. Normy jego produkcji spełniają najbardziej restrykcyjne wymogi sanitarne i higieniczne, a producenci otrzymali certyfikat koszerności.

Pachnie kremową śmietaną, oborą, mocno wysuszonym sianem. Małe krystaliczne grudki pozostawiają na języku wspaniały tłusty i słony smak z nutami nienachalnej orzechowej słodyczy. Kwintesencja umami. Jest też dobrze wyważona pikantność. Ciężko wymarzyć sobie lepsze zastosowanie dla naszego polskiego mleka krowiego. Ser, co zrozumiałe, idealnie pasuje do wszystkich dań kuchni włoskiej, ale znakomicie sprawdzi się również w asyście wina lub piwa typu pale ale.

Nie jest łatwo zdobyć go w Polsce, ponieważ aż 99 procent produkcji wysyłane jest na eksport. Głównie do Włoch, Hiszpanii, Grecji i Niemiec, Azji (Japonia) oraz do krajów arabskich.

cena – różnie, aczkolwiek tańszy od parmezanu
gdzie – szukać niemal w całej Polsce

Czas Wina nr 82

Zdjęcia

Twój komentarz
FB