Emilia-Romania

Wojciech Gogoliński23.08.2017 12:30

Region w północno-zachodnich Włoszech ze stolicą w Bolonii, przecinający niemal na pół cały półwysep – dostępu do Morza Śródziemnego broni mu tylko malutki pas Ligurii.

Jego ogólna powierzchnia winnic wynosi około 60 tysięcy hektarów, a roczna produkcja – blisko 5 mln hektolitrów wina. Choć region dzieli się historycznie na dwa okręgi (jak w nazwie), winorośl uprawia się niemal wyłącznie w Romanii, Emilia jest okręgiem typowo przemysłowym. Posiada dwie tradycyjne apelacje: Colli Piacentini (w różnych wersjach odmianowych) i Lambrusco (powstające akurat w Emilii). Jednak ostatnio furorę (przy dużym wsparciu regionu) robią trzy nowsze apelacje odmianowe Albana di Romagna, Trebbiano di Romagna, a szczególnie Sangiovese di Romagna. Emilia-Romania pretenduje do bycia ojczyzną tej ostatniej odmiany i bardzo silnie konkuruje o to z Toskanią. Na razie bardziej na papierze. Tutejszym ewenementem jest wyrób win botrytyzowanych – w minimalnej ilości, ale za to bodaj jednych z najlepszych pod Apeninami. W sumie są tu aż 22 apelacje DOC i 2 DOCG.

Czas Wina nr 87

Twój komentarz
FB