flawonoidy (bio-flawonoidy)

Wojciech Gogoliński03.11.2017 13:38

związki fenolowe, najważniejsza grupa polifenoli, klasa związków chemicznych występująca w winogronach i winie, jak również w czekoladzie (a właściwie w kakao, i to w dużej ilości), herbacie, jabłkach, kukurydzy, migdałach, głogu, orzeszkach ziemnych i truskawkach.

Są barwnikami, mają też właściwości przeciwutleniające. Stąd flawonoidy obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwrzodowe, przeciwmiażdżycowe, moczopędne, oczyszczające (np. z metali ciężkich), regenerują miąższ wątroby, wpływają na produkcję prostaglandyn, modyfikują syntezę tlenku azotu (czynnika regulującego m.in. skurcze mięśni i naczyń) i pilnują, by płytki krwi nie zlepiały się ze sobą. Są żółtymi barwnikami rozpuszczalnymi w wodzie, soku komórkowym kwiatów i liści.

Do tej pory rozpoznano około 2 tys. flawonoidów, które sklasyfikowano w 13 grup, i z których do tej pory 500 jest poznanych. Duże zasługi w odkrycie flawonoidów włożyli naukowcy z kalifornijskiego Uniwersytetu Davis. Flawonoidy są jednymi ze związków odpowiadających za tzw. francuski paradoks (patrz niżej).

Przykładem flawonoidów są antocyjany, barwniki roślinne rozpuszczalne w wodzie, występujące w większości kwiatów i owoców. Flawonowe barwniki to barwniki najczęściej żółte, występujące w postaci rozpuszczonej w soku komórkowym. Nadają żółtą barwę różnym częściom roślin, najczęściej płatkom korony. Ale antocyjany występujące w czerwonych winogronach (i winie) mogą przyjmować barwę od czerwonej po fioletową.

Czas Wina nr 88

Twój komentarz
FB