francuski paradoks

Wojciech Gogoliński29.12.2017 10:35

popularne określenie zjawiska polegającego na tym, że osoby, które piją więcej wina i stosują tzw. dietę śródziemnomorską (głównie ryby, owoce morza, warzywa, owoce, oliwa) oraz spożywają więcej tłuszczy nasyconych, a nawet znacznie więcej palą, rzadziej cierpią na schorzenia układu krążenia i choroby serca.

Termin „francuski paradoks” po raz pierwszy zastosował dr Serge Renaud z Uniwersytetu Bordeaux, który badał to zjawisko, ale prawdziwy rozgłos termin ten zyskał po wyemitowaniu w Stanach Zjednoczonych w listopadzie 1991 roku przez sieć CBS w magazynie „60 minut” materiału na temat korzystnego wpływu czerwonego wina na zdrowie. Sekwencja dotycząca tej kwestii miała tylko 8 minut, ale bodaj po raz pierwszy, i to w sposób naukowy, poruszono ten temat. Uznawano go dotąd za absolutne tabu z uwagi na propagowanie konsumpcji alkoholu.

Następnego dnia po emisji w świecie medycznym i w środowiskach antyalkoholowych zawrzało. Na gwałt szukano kontrargumentów, ale – oprócz oburzenia – nic nie znaleziono. Oliwy do ognia dolewał fakt, że w pierwszych miesiącach po programie aż o 40% wzrosła sprzedaż czerwonego wina w USA. Efektem tego wydarzenia było rozpoczęcia dziesiątków badań na ten temat, które potwierdziły te rewelacje, choć zawsze się podkreśla, że chodzi o „umiarkowane” spożycie wina.

Czas Wina nr 88

FB