frühroter veltliner (früroter malvasier, malvasier, roter malvasier)

Wojciech Gogoliński15.12.2013 21:02

prawdopodobnie dolnoaustriacka odmiana białych winogron, uprawiana coraz rzadziej i niespokrewniona ze słynnym grünerem veltlinerem. Samoistna krzyżówka rotera veltlinera i sylvanera.

W Austrii zajmuje dziś ok. 600 ha upraw. Dojrzewa wcześnie, a skórki jagód mają charakterystyczne czerwonawe zabarwienie. Jest niezbyt aromatyczna (w chłodniejszych latach) i wydajna, daje wina o dość niskiej zawartości kwasów, do szybkiej konsumpcji. Jej uprawy są dziesiątkowane przez ptactwo.W Niemczech występuje zwykle pod nazwą frühroter malvasier lub roter malvasier, ale jej powiązania z malwazją są również mocno wątpliwe. Czesi nazywają wina z tego szczepu „večerne” (wieczorne), co nie ma związku z porą podawania wina, ale jest skrótem od „veltlínské červené rané”. Spotykana również we Francji (veltliner rouge précore; w Sabaudii nazywana malvoisie rouge d’italie), na Słowacji (veltlínské červené skoré) i Węgrzech (Sopron: korai–piros veltelini) oraz we Włoszech (południowy Tyrol: veltl

Czas Wina nr 65

FB