Fukier i wino

Michał Bardel02.01.2018 10:27

Po trzykroć rad jestem, że się ta książka ukazała. Najpierw dlatego, że miałem szczęście uczestniczyć w konferencji, której wykłady in extenso zgromadzono w tytułowym tomie.

Po wtóre z tego powodu, że są to wykłady niezwykle interesujące i – by tak rzec – otwierające oczy na historię polskiego wina. Po trzecie zaś cieszy mnie, że problematyka historii wina doczekała się w Polsce poważnego, profesjonalnego i ściśle akademickiego podejścia. Bo jak zapowiadają redaktorzy w osobach Doroty Dias-Lewandowskiej i Gabriela Kurczewskiego, Fukier i wino to dopiero początek kolekcji Studiów z Historii Wina w Polsce.
O czym tu się pisze? Ano o Fukierach, ale z jakże rozmaitych perspektyw. Jest i o słynnym składzie win na warszawskim Starym Mieście (Gabriel Kurczewski), o rodzinnych pamiątkach Fukierów w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie (Artur Badach) i dziełach sztuki, które Henryk Maria Fukier podarował Wawelowi (Anna Petrus). Paweł Polak kreśli historię innego znanego kupca Tadeusza Cieślińskiego, który prowadził swoje winne interesa na przełomie XIX i XX wieku w Przemyślu. Warszawiacy znajdą tu zdumiewającą opowieść Wojciecha Włodarczyka o winogradach ulokowanych w pierwszej połowie XIX wieku w… granicach miasta stołecznego.
To tylko wybrane wątki – jest ich więcej, a całość podana w niezwykle wysmakowany i nader przystępny – jak na dzieło naukowe – sposób. Bogate ilustracje, mapy i przedruki starych gazet dopełniają dzieła. Tą książką kultura polska weszła doprawdy w nowy, niezwykle ważny etap. Czekamy na kolejne.

Fukier i wino
Pod red. Doroty Dias-Lewandowskiej
i Gabriela Kurczewskiego

Cena: 40 zł
Warszawa 2017

Czas Wina nr 90

Zdjęcia

FB