Gaja, Angelo

    najbardziej znany producent wina z Piemontu, specjalista od odmiany nebbiolo; ostatnio także właściciel posiadłości w Toskanii (Maremma i Montalcino).

    W roku 1856 rodzina Gaja otworzyła gospodę w rodzinnym Barbaresco  włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane..., gdzie sprzedawano własnej produkcji żywność i wina. Już pod koniec XIX wieku rodzina zaczęła butelkować swoje wina – co stało się powszechne w Piemoncie dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku. Inwestycje Giovanniego Gaji w winnice po II wojnie światowej uczyniły rodzinę największymi posiadaczami winnic w apelacji Barbaresco. Wspierała go w tym jego matka Klotylda Rey, kształcona we francuskim Chambéry, która mocno wierzyła w jakość piemonckich win. Firma rozkwitła jeszcze bardziej, gdy odziedziczył ją w latach sześćdziesiątych Angelo, syn Giovanniego. Wprowadził na rynek wina dojrzewane w beczkach, rozpoczął ekspansję na obszarze Baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z..., a później w Toskanii. Sprowadził także do regionu odmiany światowe (cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po..., chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp..., sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ...); jego słynne cabernet sauvignon – Darmagi (po piemoncku „co za wstyd”), zostało tak nazwane przez jego ojca, który nie wierzył w nowy kierunek rozwoju firmy.
    Angelo Gaja/Fot. Archiwum