Gevrey-Chambertin (gmina)

Wojciech Gogoliński21.01.2010 11:34

Gmina w Burgundii, w północnej części podokręgu Côte de Nuits. 

Powierzchnia winnic AOC – 409 ha (w tym 51 ha w sąsiedniej gminie Brochon).

Produkcja roczna – 17 tys. hl.

Określenie „chambertin” łączny się z najlepszymi (także historycznie) czerwonymi winami burgundzkimi. I w dużej mierze tak jest, jednak – jak wszędzie dziś – dobra nazwa może sprzedać wszystko. Więc obok wspaniałych chambertin, spotkać można wina bardzo słabe, często z gorszych roczników, niemal różowe i wodniste. Zapotrzebowanie na te wina jest tak duże, że uprawy przeznaczone na proste gevrey-chambertin dochodzą płasko wprost do drogi N74, a przy nasłonecznieniu na takich terenach dobrych chambertins otrzymać się po prostu nie da. Dobrze zrobione wina gevrey-chambertin charakteryzują się bardzo intensywną barwą. Jednak jest to także gmina, gdzie wyrabia się aż 9 win klasy grand crus – najwięcej z wszystkich gmin burgundzkich.


wina aoc:
gevrey-chambertin, gevrey-chambertin premier cru, chambertin grand cru (12,9 ha), chambertin-clos de béze grand cru (15,4 ha), chapelle-chambertin grand cru (5,5 ha), charmes-chambertin grand cru, mazoyéres-chambertin grand cru, griotte-chambertin grand cru (2,7 ha), latriciéres-chambertin grand cru (7,4 ha), mazis-chambertin grand cru (9,1 ha) i ruchottes-chambertin grand cru (3,3 ha).W gminie wytwarza się wyłącznie wina czerwone, przy wyrobie których dopuszczalny jest dodatek (do 15%) białych odmian: pinot blanc, pinot gris i chardonnay.

 

FB