Gevrey-chambertin (wino)

Wojciech Gogoliński21.01.2010 11:36

Czerwone wino francuskie AOC z Burgundii, produkowane z winogron odmiany pinot noir uprawianych na powierzchni 433,91 ha w gminie Gevrey-Chambertin (w tym 51 ha w gminie Brochon), położonych w północnej części podokręgu Côte de Nuits.

Minimalna potencjalna zawartość alkoholu (przed szaptalizacją) – 10,5%.

Minimalna zawartość cukru w moszczu (przed szaptalizacją) – 171 g/l. Moc wina nie może być wyższa niż 13,5–14%. Może dojrzewać ok. 5–15 lat. Mocny, aromatyczny zapach z odcieniem czarnych porzeczek, wiśni, róży, fiołków, lukrecji i piżma. Wytrawne, o delikatnym smaku, z dużą zawartość kwasów.

Wydajność maksymalna – 40 hl/ha.

Produkcja roczna – ok. 12,5 tys. hl.

AOC – od 11.09.1936;

temperatura podawania: 15–16°C

 

FB