gigondas

Wojciech Gogoliński12.01.2018 08:46

francuskie czerwone wino klasy AOC z południowej części Doliny Rodanu, produkowane z odmian: grenache noir (maksymalnie 80%), syrah (do 15%) oraz mourvèdre i cinsault, uprawianych na powierzchni 1 250 hektarów wokół miasteczka Gigondas leżącego w departamencie Vaucluse, na lewym brzegu Rodanu, w środkowej części Okręgu Południowego.

fot. WikiCommonsJest wytwarzane przy bardzo niewielkiej wydajności, raptem 35 hektolitrów z hektara (faktycznie przeciętnie 24 hl/ha). Z reguły charakteryzuje się aromatami o odcieniu owoców pestkowych i czerwonych korzeni, lukrecji, skóry i trufli. W bardzo niewielkiej ilości gigondas jest wytwarzane także w wersji różowej (ok. 1% produkcji). W roku 1971 otrzymało własną apelację AOC, wcześniej było klasyfikowane jako AOC Côtes-du-Rhône Villages Gigondas. Jego produkcja nie jest zbyt duża i wynosi około 40 tysięcy hektolitrów rocznie.

Samo wino (jak i miasteczko) było znane już w czasach rzymskich, ale (podobnie jak inne wina z tego rejonu) do II wojny światowej było najczęściej używane do doprawiania win burgundzkich. Jest uznawane za mniejszego brata słynnego châteauneuf-du-pape, ale przez wielu swoich miłośników za znacznie lepsze (i tańsze).

Czas Wina nr 89

FB