Grasa de cotnari

Wojciech Gogoliński21.01.2010 11:25

Bardzo stara odmiana białych winogron uprawiana w regionie Cotnari, na północy rumuńskiej Mołdawii, gdzie zajmują około 800 ha winnic.

 

Służy jako składnik do produkcji słodkich, botrytyzowanych rumuńskich win jakościowych DOCG cotnari (wraz z tămâioasă românescă, frâncuşcă i fetească albă). Występuje także sporadycznie w Siedmiogrodzie i na Węgrzech.


Charakterystyka: odmiana dobrze znosi surowe warunki klimatu kontynentalnego, jest żywotna oraz bardzo odporna na mróz i suszę. Dojrzewa w początkach października i gromadzi znaczne ilości cukru. W tej konkurencji jest absolutnym rekordzistą: w 1958 roku w Cotnari moszcz uzyskany z całych gron (bez selekcji zbotrytyzowanych jagód) zawierał aż 520 g cukru na litr, czyli 31° potencjalnego alkoholu!


Odmiana jest podatna na botrytis i przydatna szczególnie do produkcji win słodkich. Szybko jednak traci kwasowość i dlatego rzadko jest używana samodzielnie na wina odmianowe, a częściej do mieszanek z bardziej rześkimi szczepami (np. frâncuşcă). Daje winom miodową słodycz, moc i ekstraktywność.
Historia: według źródeł rumuńskich odmiana została sprowadzona do Cotnari z Tokaju na polecenie mołdawskiego wojewody Stefana I (1457–1504).


Genetycznie grasa jest identyczna z tokajską odmianą kövérszőlő (inaczej fehérszőlő), która do filoksery była tam bardzo rozpowszechniona, a dzisiaj jest uprawiana zaledwie na kilkunastu
hektarach.

 

FB