Haut-Brion (Château Haut-Brion)

Wojciech Gogoliński14.01.2011 21:28

czerwone wino francuskie AOC pessac-léognan z regionu Bordeaux, produkowane w podokręgu Pessac-Léognan, okręg Graves, w gmina Pessac. Klasa – Premier Grand Cru Classé i Cru Classé de Graves.

Produkowane przez rodzinną firmę Domaine de Clarence Dillon SA. Należy do najlepszych win na świecie. Przez wielu oceniane też jako pierwsze kultowe wino w historii światowego winiarstwa. Roczna produkcja – około 144 tys. butelek. Od roku 1987 wino jest klasyfikowane jako AOC pessac-léognan (poprzednio AOC graves). Winiarnia od 2007 roku wytwarza także drugie wino – Le Clarence de Haut Brion (wcześniej znane pod nazwą Château Bahans Haut-Brion) oraz w niewielkich ilościach dwa wina białe: Château Haut-Brion Blanc (9,6 tys. butelek rocznie; Cru Classé de Graves; prod. od 1960 r.) i Les Plantiers du Haut-Brion. Od 2003 roku – wzorem innych znanych firm – produkuje także dużo tańsze białe i czerwone wina z apelacją regionalną AOC bordeaux – Clarendelle.

Powierzchnia uprawy czerwonych odmian (dla premier grand cru) – 48,5 ha (45,5% merlot, 44% cabernet sauvignon, reszta to cabernet franc i pertit verdot), białych – 3 ha (niemal po połowie – sémillon i sauvignon blanc).

HISTORIA. Pierwsze wzmianki pisane o winnicy na tych terenach pochodzą z 1423 roku, choć winorośl uprawiano tu – jak się przypuszcza – od czasów rzymskich. W 1525 roku winnica stała się własnością Jeana de Pontac, który otrzymał ją jako wiano swojej żony Jeanne de Bellon, córki mera Libourne.
Pontac rozpoczął wówczas budowę pierwszej winiarni w swojej posiadłości. Wino błyskawicznie sdobyło sławę i trafiło dość szybo na stoły możnych. W roku 1663 popijał je w londyńskim barze Royal-Oak Tavene Samuel Pepys (1633–1703), który wspominał na kartach swojego Dziennika, że „raczył się jakimś gatunkiem francuskiego wina zwanego Ho Bryen”. Była do rzadkość, ponieważ wino to w tamtym czasie często trafiało na stoły pod zbiorczą nazwą Pontac, bowiem rodzina miała kilka posiadłości w Bordeaux, a wina z nich pochodzące często mieszano.
Niemniej już wtedy Château Haut-Brion było winem kultowym, najsłynniejszym winem z Bordeaux, a o Lafite, Mouton czy Margaux jeszcze nikt nie słyszał (dopiero w połowie XVII w. Holendrzy osuszyli Médoc). Pod koniec XVIII wieku winem zachwycał się późniejszy prezydent Thomas Jefferson, ówczesny ambasador we Francji, wizytujący bordoskie winnice.
W 1801 roku – po zgilotynowaniu poprzednich właścicieli w czasie rewolucji francuskiej – winnice nabył Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, minister spraw zagranicznych w czasach Napoleona I. Po czterech latach Talleyrand odsprzedał posiadłość, która w następnych dekadach wielokrotnie zmieniała właścicieli, była w tym czasie dzielona i ponownie scalana.

Od roku 1935 do dziś winnica znajduje się w rękach rodziny Dillonów, amerykańskich bankierów. W roku 1855 wino jako jedyne spoza Médoc zostało sklasyfikowane jako Premier Grand Cru Classé.
Château Haut-Brion 1970 brało udział w słynnej Degustacji Paryskiej w 1976 roku, gdzie zajęło dopiero 4. miejsce w kategorii win czerwonych, co było odebrane jako katastrofalna porażka. Dziś winnica należy do wnuczki Dillona, księżnej Joan de Mouchy, głównym reżyserem (jak tutaj się to nazywa) jest Jean-Philippe Delmas (tę samą funkcję pełnił jego ojciec i dziad), a głównym menedżerem – syn Joan, Robert de Luxemburg. Od 1983 roku do Dillonów należy też sąsiednie Château La Mission-Haut-Brion (z drugim winem – Château La Tour-Haut-Brion oraz białym – Château Laville-Haut-Brion).

FB