hermitage (lub ermitage)

Wojciech Gogoliński21.03.2014 20:33

francuskie wino czerwone (bardzo rzadko białe) klasy AOC z północnej części Doliny Rodanu, produkowane z odmiany syrah uprawianej na powierzchni 150 ha w gminie Tain, a właściwie (od 1920 r.) Tain l’Hermitage (od nazwy wina) leżącej na lewym brzegu Rodanu.

Fot. ArchiwumMoże dojrzewać długo, nawet 20 lat, ale nie mniej niż pięć. Charakterystyka: zapach intensywny, złożony, o odcieniu czerwonych owoców i korzeni, wraz z dojrzewaniem przechodzący w elegancki bukiet z nutami wiśni, trufli i skóry. Wytrawne i ekstraktywne, o dużej zawartości tanin. Zaliczane do najlepszych win na świecie. Znane i wielce cenione przynajmniej od XIII w. i często podawane na dworach brytyjskim, francuskim i rosyjskim. Jeszcze w XIX w. wina bordoskie były często ulepszane dodatkiem hermitage, co podnosiło ich cenę. Ten zabieg miał nawet swoją nazwę – hermitagé.

Niewielką ilość białych win, które także są długowieczne, robi się z odmian marsanne i roussanne. Śladową część z nich robi się jako vin de paille (słodkie, z podsuszanych winogron).

FB