hibernal

Wojciech Gogoliński19.03.2018 09:08

jedna z najstarszych nowych białych odmian mieszańcowych, uznana jednak w Unii Europejskiej za szlachetny szczep z gatunku Vitis vinifera.

Faktycznie jest hybrydą międzygatunkową, wielostopniową, otrzymaną w 1944 roku w Geisenheim przez profesora Helmuta Beckera, agronoma i filozofa z wykształcenia. Otrzymał ją przez skrzyżowanie szczepów chancellor (seibel 7053; wielostopniowa hybryda) i riesling. Hibernal został zarejestrowany pod obecną nazwą w 1977 roku, a jako Vitis vinifera w 1999 roku. Jej synonim to geisenheim 322-58.

fot. WikiCommonsJest bardzo odporna na mrozy (stąd nazwa) oraz w mniejszym stopniu na choroby, zwłaszcza mączniaki, i wykazuje zdolność do gromadzenia dużej ilości cukrów, ale z reguły zawiera mniej kwasów od rieslinga. Dojrzewa około połowy października, daje często ekstraktywne wina, o wybornej jakości dla tych, którzy lubią lekko trawiaste aromaty z pogranicza sauvignon blanc i muskatu. Dobrze nadaje się do wyrobu win z wyraźną zawartością cukrów. W Winnicy Nad Dworskim Potokiem należącej do Uniwersytetu Jagiellońskiego w 2012 roku wyprodukowano pierwszego w Polsce lodowego hibernala (około 20 litrów). Świetnymi rezultatami w wyrobie win wytrawnych z tej odmiany poszczycić się może Winnica Jakubów z Dolnego Śląska. Oprócz Polski do krajów, gdzie uprawia się tę odmianę, należą również  Czechy, Niemcy (niewielkie liczby nasadzeń) i Kanada.

 

 

Czas Wina nr 90

FB