Hibernal 2015

Do dziś mam przed oczyma zaskoczenie Johna Salviego MW, kiedy „wertował” baniewickie winnice. I chodziło mu zarówno o jakość prowadzenia winnic, jak i profesjonalizm młodego zespołu w podejściu do wyrabianych win.

Z podobnym uznaniem wyrażał się, oglądając nowoczesne wyposażenie samej winiarni oraz oceniając kolejne próbki win.  

Fot. ArchiwumNie będę też ukrywał, że – odmiennie niż w wypadku wielu innych szczepów – hibernaljedna z najstarszych nowych białych odmian mieszańcowych,... (...) pozostawał dla Johna pewną zagadką, bo jego nasadzenia są nierozerwalnie związane z naszą częścią Europy; nawet na Wyspach Brytyjskich jest to znaczna nowość – odmiana, która raczej nie ma tam wielkiej przyszłości z uwagi na coraz wyraźniejsze sprofilowanie produkcji raczej w kierunku win musujących.

Zupełnie inaczej jest u nas, gdzie hibernal ma – moim zdaniem – świetlaną przy szłość. To odmiana nietypowa, Vitis vinifera(łac.) winorośl winorodna; nazwa botaniczna: Vitis vinifer... (...), ale ze sporą domieszką hybrydową i z udziałem rieslinga. Jest ważna, bowiem jako jedna z niewielu, będąc niezwykle odporną na mrozy (stąd nazwa), ma wielką zdolność do gromadzenia cukrów. Pewną wadą (dla mnie ogromną zaletą!) jest jej warstwa aromatyczna, która nacechowana jest podobieństwem do sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...) i nieco do ziołowo-trawiastego muskata. Zwłaszcza w wydaniu bardzo wytrawnym, co osobom, które nie lubią zimnoklimatycznych wersji sauvignon blanc, może nie odpowiadać.

Podobają mi się „ostre” i kwasowe hibernale, ale bardzo podoba mi się także droga, jaką wybrały Baniewice. Dodajmy – droga pośrednia. Ich Hibernal 2015 jest półsłodkiokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow... (...) z górnych rejestrów tej kategorii (około 40 g/l cukru), ale też i warstwa kwasowa jest wyraźnie zaznaczona (10 g/l). Takie podejście sprawia, że zarówno wilk będzie zadowolony, jak i owca cała. A bez przenośni – to bardzo fajne winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), z wyraźnymi nutami odmianowymi, owocowo-ziołowymi, z nutami czarnej porzeczki, ale i niuansem południowym, cytrusowym oraz brzoskwiniowo-morelowym. Wyraźna kwasowość nadaje całości nie tylko wrażenia harmonii, ale ta „twarda” harmonia tam po prostu jest, zwłaszcza jeśli zwrócimy uwagę na rocznik – to wino ułożone, nieco „odstane”, odleżakowane, ale ciągle bardzo świeże.

fot. archiwum Winnica Turnau„Ideologicznie” wino jest świetne, gdy pić je solo, choć wyobrażam go sobie z dobrą rybą w sosie. Natomiast eksperymentatorom poleciłbym je do sałatki owocowej. Ta ostatnia to jedno z największych wyzwań sommelierskich z uwagi na rozrzut kwasowo-cukrowy składników. Ale właśnie kwasowo-­cukrowa harmonia hibernala może tu się zdać.

Winnica Turnau
Baniewicki winograd to najbardziej na północ wysunięta winnica w Polsce i zarazem największa w tym kraju. Powstają tu wina, w których tworzenie zaangażowana jest z jednej z strony rodzina Zbigniewa i Grzegorza Turnaów, z drugiej – w roli doradcy – nadreński enolog Frank Faust. W kolejnych odsłonach Butiku Turnau prezentować będziemy Państwu kolejne etykiety baniewickich win, zdobywających już medale i uznanie na międzynarodowych konkursach winiarskich.