Isabella (isabelle, fragola, albany surprise)

Wojciech Gogoliński19.01.2010 10:22

Amerykańska, czerwona odmiana winogron, hybryda, nieznanego dokładniej pochodzenia krzyżówka gatunków Vitis labrusca i Vitis vinifera.

Wywodzi się prawdopodobnie z Północnej Karoliny, z okolic miasta Dorchester, gdzie promował ją od 1816 roku William Prince i nazwał na część lokalnej piękności, pani Isabelle Gibbs, żony płk. Georga Gibbsa. Uprawiana kiedyś na dość sporych obszarach Europy, od Portugalii i Włoch (fragola) po Ukrainę, Mołdawię i Chorwację, spotykana także w Japonii, Stanach Zjednoczonych (Nowy Jork), RPA i Brazylii oraz na półkuli południowej w Australii (fragola) oraz Nowej Zelandii (albany surprise).

Najlepiej udaje się w klimacie raczej ciepłym, słabo znosi przymrozki. Występuje pod postacią bardzo licznych klonów i pod wieloma nazwami. Niezwykle wydajna, ale o wyraźnym, charakterystycznym dla hybryd lisim zapachu. Uprawiana głównie jako odmiana deserowa, rzadziej na wino, przeważnie jako dodatek do win mieszanych, w tym musujących.

Nowe klony, w których udało się zminimalizować lisi zapach i nadać odmianie charakterystyczny poziomkowy aromat (wł. – fragola), sadzone są chętnie w północnych Włoszech na obrzeżach winnic, przeznaczone do domowego wyrobu win przeważnie określanych jako „kobiece”, słodkich lub słodkawych (zwanych lokalnie fragolino), a także jako ozdoba (także zapachowa) letnich ogródków kawiarnianych.

 

Czas Wina nr 45

Twój komentarz
FB