jug wine

    (ang.) w USA określenie wina sprzedawanego luzem, na karafki (dzbanki).

    Fot. beer47.comTermin – dziś już niemal zapomniany – często kojarzony z europejskim pojęciem wina stołowego, ale nie jest to proste zapożyczenie, lecz określenie powstałe w Kalifornii, kiedy wina nie butelkowano tam niemal wcale. Sprzedawano je luzem do barów lub osobom, które przychodziły do winiarni z własnym pojemnikiem, często dzbanem właśnie. Taka forma sprzedaży pozwoliła przetrwać na rynku wielu rodzinnym firmom ciemne czasy prohibicji (choć postępowanie takie było na granicy prawa), a po niej w ogóle się utrzymać. Jug wines były z zasady winami kupażowanymi (często wykorzystującymi europejskie nazwy pochodzenia), dopiero kilka dekad później coraz częściej zaczęto wytwarzać odmianowe jug wines. Dziś nie jest to nawet określenie pejoratywne: rolę galonowych butli (ciągle w sprzedaży) w lwiej części przejęły wina w kartonach (bag-in-box), z których wiele jest wysokiej jakości.