karta win

Wojciech Gogoliński11.12.2014 16:17

lista win, którymi dysponuje restauracja. Może być skomponowana na bardzo wiele sposobów.

Z reguły zawiera przede wszystkich wina z regionu, w którym znajduje się restauracja, z ewentualnym dodatkiem win z innych obszarów – z uwagi na sławę, dopełnienie oferty win miejscowych lub też rodzaj kuchni. W luksusowych restauracjach wina są wybierane z najbardziej znanych apelacji, z różnych roczników, choć niemal zawsze dominują w niej wina z danego kraju. Kompozycja karty powinna być tak dobrana, by można było dopasować wino do każdej potrawy z menu. Najczęściej składa się z win aperitifowych (dziś właściwie każde białe wino, a zwłaszcza, acz niekoniecznie, wytrawne i mocno schłodzone możne być aperitifem), białe wytrawne, białe półwytrawne, białe półsłodkie, wina różowe, czerwone, musujące i deserowe. Przy każdym winie powinna znaleźć się jego nazwa, rocznik, apelacja oraz nazwa producenta. Opisywanie charakteru wina jest wysoce niestosowne – tym zajmuje się sommelier lub przeszkolony kelner.

Czas Wina nr 70

Twój komentarz
FB