kéknelű

Wojciech Gogoliński06.10.2014 13:11

bardzo stara węgierska odmiana białych winogron, dziś w defensywie – jej areał ocenia się raptem na 40 hektarów.

Jeszcze w czasach powojennych była stosunkowo popularna, ale stopniowo przegrywała z centralnymi nakazami sadzenia bardziej wydajnych szczepów. Węgierski przedrostek „kék” – niebieski, wyjątkowo nie odnosi się tutaj do barwy jagód, ale do niebieskich szypułek, charakteryzujących ten szczep. Dziś spotykana niemal wyłącznie nad Balatonem (w okręgu Badacsony). Bardzo trudna w uprawie, mało odporna na zagrożenia, o dużym wigorze, ale niskiej wydajności – jednak może dawać wina najwyższej jakości. Największą ciekawostką tego szczepu jest to, iż w przeciwieństwie do niemal wszystkich odmian z gatunku Vitis vinifera nie jest hermafrodytą, ale posiada krzewy żeńskie i męskie. Winogrodnicy od najdawniejszych czasów sadzili więc oba rodzaje krzewów naprzemiennie.

Przez wiele lat uważano, że jest ona spokrewniona z włoskim picolitem (podobnie trudna w uprawie i dająca podobne, często słodkie wina), ale badania genetyczne to wykluczyły.

Czas Wina nr 70

Twój komentarz
FB