Klub piknikowy

 

Niezależnie od tego, czy urlop jeszcze przed czy już za nami, warto – korzystając z letniej aury – zrobić mały wypad do lasu albo na najbliższą łąkę, by rozłożywszy na trawie kocyk, popaść w absolutny błogostan.

 

Proste w przygotowaniu i transporcie bułeczki i wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... muffiny możemy potraktować jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięs czy ryb na zimno. Zapakowane w słoiczki desery ucieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Z uwagi na letnie klimaty proponujemy pasujące do każdej z części naszego piknikowego koszyka wakacyjne w wyrazie prosecco(wino) – zbiorcza nazwa białych win, głównie włoskich ... i przyjemnie orzeźwiające rosado z Hiszpanii.

 

Fot. Kamila OgrodniczekWytrawne muffiny
z żurawiną i rozmarynem

na 12 muffinek

1 gałązka świeżego rozmarynu
1 ząbek czosnku
120 ml oliwy
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
pieprz
50 g startego sera cheddar
120 g suszonych żurawin

Siekamy czosnek oraz rozmaryn i podsmażamy krótko na 2 łyżkach oliwy. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiamy pieprzem. Następnie łączymy obie masy, dodajemy przygotowany wcześniej czosnek z rozmarynem, ser cheddar, żurawiny i wszystko mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

Ramón Bilbao Rosado, Bodegas Ramón Bilbao, DOCa Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...), Hiszpania

Kremowe bułeczki
z serem camembert, gruszką i tymiankiem

na 8 bułeczek
Fot. Kamila Ogrodniczek

15 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
150 ml wody
50g śmietany 18%
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
ser camembert
gruszka
czerwona cebula
1 jajko
świeżo mielony pieprz
gałązki świeżego tymianku

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Zostawiamy na ok. 5 minut, aby się rozpuściły. Następnie łączymy je z wodą, śmietaną, solą i przesianą mąką. Zagniatamy ręcznie ciasto tak, aby składniki dobrze się połączyły, a jego struktura była gładka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Ciasto dzielimy na 6–8 części, z których formujemy kulki – przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przekładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Delikatnie zgniatamy ich wierzch, aby był bardziej płaski. Pozostawiamy na kolejne 10 minut.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. W połowie czasu pieczenia smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Na wierzchu układamy plastry sera camembert, gruszki i cebuli i pieczemy dalej. Gotowe bułeczki dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Prosecco, DOC Prosecco della Venezie, Włochy

Panna cotta
z migdałami i owocami

na 2 słoiki

Fot. Kamila Ogrodniczek3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii
250 ml śmietanki kremówki 30%
250 ml mleka
80 g cukru
50 g migdałów (płatki)
świeże owoce (np. maliny, wiśnie)

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyciągamy ziarenka. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy cukier i ziarenka wanilii razem z przepołowioną laską. Następnie podgrzewamy, mieszając, aż rozpuści się cukier. Odstawiamy z ognia w momencie, gdy płyn przy brzegach garnuszka zacznie się gotować. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Przelewamy do słoików i odstawiamy do wystudzenia. Po tym wstawiamy do lodówki do stężenia na około 4–5 godzin lub najlepiej na całą noc. Kruszymy migdały, po czym posypujemy nimi wierzch panna cotty. Obficie uzupełniamy słoik owocami.

Lawendowa „lemoniada”
na 1 litr

3 łyżki suszonej lawendy
250 ml wrzątku
750 ml zimnej wody
cytryna

Lawendę zalewamy wrzącą wodą do szklanki/kubka i parzymy 5 minut. Następnie napar przelewamy do karafki, a tę uzupełniamy zimną wodą. Skrapiamy napój cytryną. Podajemy mocno schłodzoną.

Blog: wino-i-kuchnia.blogspot.com
Przygotowanie potraw i zdjęcia: Kamila Ogrodniczek
Tekst: Justyna Korn-Suchocka