kocie siki

Wojciech Gogoliński06.10.2014 12:55

(koci mocz; ang. – cat’s pee) – wyrażenie degustacyjne, choć dla niewtajemniczonych brzmiące nieco nieelegancko.

Termin używany często na określenie cierpkiego aromatu świeżych owoców (jabłka, cytrusy, czerwone porzeczki), z lekkimi tonami trawy, zielonego pieprzu oraz odrobiną siarki i terpentyny – co w sumie daje wrażenie zapachu starej kamienicy, w której mieszkają koty.

Aromat ten zaliczany jest do grupy pierwotnych i stanowi cechę odmianową niektórych szczepów winogron, zwłaszcza sauvignon blanc. Za jego obecność odpowiedzialne są głównie związki terpenowe zawarte w skórce winogron, przede wszystkich pirazyna (występuje także w skórkach grejpfrutów). Aromat ten jest ceniony szczególnie w świeżych i lekkich winach z odmian sauvignon pochodzących znad Loary i z Nowej Zelandii (do tych win odnosiło się słynne określenie Jancis Robinson – cat’s pee on a gooseberry bush, ang. – kocie siki na krzewie agrestu).

Czas Wina nr 70

Komentarze

Tipster / 24.09.2016 07:56

My partner in addition to when i accept your thinking. Appreciate it concerning producing many, it's beneficial for many.

Twój komentarz
FB